Krivokapić nominovao Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu za mir

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić,  u dogovoru sa više svojih evroatlantskih prijatelja, uputio je norveškom Nobelovom Institutu formalnu nominaciju da se ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeli premijerima Makedonije i Grčke Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma koji je riješio 27 godina star spor između Makedonije i Grčke.

Objavljeno: 11. 02. 2019 - 14:37

„Ovim istorijskim sporazumom zatvoreno je pitanje koje je, ne samo blokiralo evropsku i evroatlantsku budućnost Makedonije dugih 27 godina već stvaralo jaz između dvije susjedne države. Na ovaj način dva premijera pokazala su političku spremnost da donose spoljno-političke odluke koje se tiču, ne samo budućnosti njihovih dobrosusjedskih odnosa već i Evrope u cjelini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obje zemlje najbolji su primjer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva koje je neophodan preduslov svakog pravog liderstva” navedeno je u nominaciji Krivokapića.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda, razoružavanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija.

Dodjeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi.