Njemačka saveznik, partner i podržavalac daljeg razvoja CG

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović boravi u radnoj posjeti SR Njemačkoj, na poziv njemačkog šefa diplomatije Hajka Masa

Objavljeno: 11. 02. 2019 - 18:49

Tokom prvog dana posjete  šef crnogorske diplomatije sastao se sa njemačkim kolegom Hajkom Masom.

"Crna Gora je zahvalna SR Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških spoljnopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU" istakao je ministar Darmanović, te ponovio da je posvećenost i predanost  Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna. 

img-20190211-wa0003

U razgovoru sa ministrom Masom kazao je i da je za našu državu posebno značajna njemačka politička i ekspertska  podrška u ključnim oblastima - vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija, te jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora.

Takođe, ukazao je na mogućnost snažnijeg ekonomskog povezivanja, istakavši da je "Crna Gora veoma otvorena za veće prisustvo njemačkog kapitala na našem tržištu i punu valorizaciju potencijala za ekonomsku saradnju dvije države." 

Ministar Mas je kazao da će Njemačka nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU.

"Vaše mjesto je u Evropskoj uniji i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran", ocijenio je šef njemačke diplomatije.

Istakao je da Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu zemalja regiona te da je, u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno da vrata Unije budu otvorena.

"Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu, podrška Njemačke ja jasna i vrlo snažna", zaključio je Mas

img-20190211-wa0006

Sagovornici su pozdravili sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i SR Njemačke i ukazali na važnost političkog dijaloga na visokom nivou. 

Ministar Darmanović je danas u Berlinu, razgovarao i sa vanjskopolitičkim savjetnikom savezne kancelarke Janom Hekerom

Ministar je izrazio uvjerenje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, te naglasio da uspjeh politike proširenja predstavlja osnov dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona.

Takođe, obostrano je ukazano na značaj procesa evropske integracije za dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana.