Suđenje Kašćelanu odgođeno za 15. mart, doveden uz velike mjere obezbjeđenja

Suđenje petnaestočlanoj grupi, koju je predvodio Kotoranin Slobodan Kašćelan, u podgoričkom Višem sudu odgođeno je danas zbog nedolaska optuženog Stefana Brnovića koji se nalazi na liječenju u inostranstvu.

Objavljeno: 12. 02. 2019 - 11:46
Foto: Screenshot/FOS Media

Na suđenje iz Istražnog zatvora u Spužu, uz neviđene mjere obezbjeđenje, doveden je vođa Slobodan Kašćelan, koji je u petak izručen Crnoj Gori iz Češke gdje je uhapšen u decembru prošle godine.

Naredno suđenje zakazano je za 15. mart, upravo kako bi se optuženi Kašćelan, upoznao sa optužnicom i spisima predmeta prije iznošenja odbrane.

Proces vodi sudija Dragoje Jović.

Iako je suđenje odgođeno, sudija Jović je iskoristio priliku da otkaže punomoćje advokatu Borisu Vujoviću,  dosadašnjem braniocu Kašćelana kojeg je sud postavio po službenoj dužnosti.

Vujović je razriješen dužnosti jer je Slobodan Kašćelan za svoje branioce imenovao advokate, Bojanu Franović, Dragoljuba Đukanovića i Novicu Kašćelana.

Prema ocjeni Tužilaštva, Kašćelan i Igor Božović su u maju 2010. godine organizovali kriminalnu organizaciju i upravo su oni, prema osnovanim sumnjama, bili inicijatori poslova - zelenašenja, podmetanja bombi, davanja mita, iznuda.

Osim Kašćelana, koji je izbjegao hapšenje 12. septembra prošle godine, policajci nijesu uspjeli da stave lisice na ruke ni Vladimiru Božoviću, Milošu Radonjiću, Siniši Vlahoviću, Aleksandru i Igoru Đurišiću i Davoru Preleviću.

U međuvremenu su Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov i Goran Ljubatović pušteni da se brane slobode.

Optužnicom su obuhvaćeni i Kotoranin Ilija Dedović i inspektor Zlatko Samardžić. Ilija Dedović ranije je priznao da je član kavačkog klana i da je radio poslove po naređenju Milana Kneževića i Slobodana Kašćelana.