Kalifornijski guverner povlači vojnike s granice s Meksikom

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je potpisao naredbu o povlačenju više od dvije trećine pripadnika kalifornijske savezne Nacionalne garde s američko-meksičke granice, ustvrdivši da je granična 'hitna situacija' zbog navodne prijetnje koju ilegalna imigracija predstavlja za državnu sigurnost »obični politički teatar«. 

Objavljeno: 12. 02. 2019 - 11:35
Twitter: Gavin Newsom

Na konferenciji za novinare u Sacramentu, Newsom je kazao kako će veći dio od otprilike 360 pripadnika Nacionalne garde s granice biti preusmjereno na druge dužnosti unutar te savezne države, dok će preostalih stotinjak ostati kao dio borbene skupine za suzbijanje krijumčarenja droge i borbu protiv kartela.

»Pitanje granice je izmišljena kriza. Ne zanima nas sudjelovati u tom političkom teatru«, rekao je Newsom u obraćanju novinarima. Istaknuo je da su ilegalni prelasci granica na najnižem nivou od 1971. godine, dok je broj neregistrovanih stanovnika Kalifornije pao na najnižu stopu u više od deset godina.

»Tu je riječ o čistoj politici, tačka«, kazao je guverner iz redova demokrata, koji je na dužnost stupio u januaru.

Newsomov prethodnik Jerry Brown pristao je poslati trupe na granicu prošlog aprila, nakon što je postigao sporazum s Trumpovom vladom koja je obećala da će se vojska usredsrediti na kriminalne bande i krijumčare, te da neće sprovoditi zakone o imigraciji.

Njegov je potez udarac za predsjednika Donalda Trumpa, koji je izbore 2016. dijelom dobio na obećanju izgradnje zida na južnoj granici SAD-a, za koji je tokom kampanje tvrdio da će ga finansirati Meksiko.

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u istoriji, okončanu prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno finansirati vladu tri sedmice kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa i sprječavanje još jedne blokade 15. februara.

Guvernerka New Mexica Michelle Lujan Grisham, demokratkinja, prošle je sedmice naredila većini pripadnika Nacionalne garde na granici da se povuku, takođe odbacivši Trumpove tvrdnje o krizi.

Trump je ovaj mjesec na granicu poslao dodatnih 3,7 hiljada američkih vojnika.