Crnogorski vojnici na najtežoj trci na svijetu

Pripadnici VCG po prvi put ove godine učestvuju kao samostalna ekipa na trci Edelweiss Raid 2019, koja se smatra najtežom na svijetu.

Objavljeno: 12. 02. 2019 - 13:11

U austrijski region Tuxer Alpen, gdje će se trka organizovati 27. i 28. februara, putuje osam pripadnika Pješadijskog bataljona, koji imaju zvanje planinskog vodiča i instruktora alpinizma, stečeno u Austriji i Sloveniji. Kapiten tima je vodnik I klase Željko Radović iz 3. pješadijske čete.

U trci učestvuju predstavnici oružanih snaga oko 20 zemalja, među kojima i vodećih u oblastima alpinizma i planinskog ratovanja: Austrije, Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Italije i drugih.

Za trku su neophodne posebne i zahtjevne pripreme, zbog čega se organizuje jednom u dvije godine. U 48 sati treba preći 50 km i savladati nadmorsku visinu od 4.000 metara, i to pod teretom od 35 kg. Tokom trke neophodno je realizovati 13 zadataka, poput: kretanje fiksnom instalacijom, veranje uz stijene, spuštanje niz stijene, skijanje u navezi, gađanje, bivačenje, odnosno noćenje u planini, orijentacija, brzi marš, spašavanje pomoću PIEPS-a... Tokom kretanja, rastojanje između prvog i poslednjeg člana ekipe ne smije da bude veće od 150 m. Prati se timski rad i timsko rješavanje zadataka.

planinari-2

Statistika kaže da tokom trke odustane trećina ekipa. Zanimljivo je da vođa ekipe nema pravo odustajanja, jer se u suprotnom cijela ekipa diskvalifikuje.

Naša ekipa počela je sa pripremama još u novembru, i to na prostoru Bjelasice i Sinjajevine. Crnogorski i slovenački tim jedini su iz regiona.  

Naši vojnici tokom priprema su realizovali uspone na vrhove Torna, Jablanov vrh, Crna Glava, Zekova glava, Mučnica, Bjelogrivac. Realizovani su i marševi od 45 km od Mojkovca do Kolašina, preko cijele Bjelasice, kao i noćenje u vučjoj jami.

Samo učešće naše ekipe na ovoj trci je veliki uspjeh. Cilj je da se što bolje prezentuju država i VCG, i da se pokaže da smo u oblasti alpinizma i planinskog ratovanja ravnopravni sa ostalim vodećim i partnerskim zemljama.

Naši će otputovati za Austriju 17. februara, jer će sa pripadnicima Vojske Republike Austrije, ići na aklimatizaciju na poligone gdje će se realizovati trka.