Njemačka gradi još dva terminala za prijem ruskog gasa

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer je izrazio uvjerenje da će njegova zemlja uskoro izgraditi dva terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

Objavljeno: 12. 02. 2019 - 14:47

Altmajer je, na sastanku sa njemačkim i američkim zvaničnicima iz oblasti energetike, rekao da Berlin sada razmatra iznos državnih subvencija i druge propise prije nego što privatni investitori počnu sa izgradnjom terminala, prenosi Rojters. 

Terminali će, prema njegovim riječima, biti u doglednoj budućnosti izgradjeni na bar dvije lokacije, mada se trenutno razmatraju tri lokacije - Brunsbitel, Štade i Vilhelmshafen. 

"Sva tri projekta su pažljivo razmotrena i ispitana. Veoma sam optimističan u pogledu toga da će najmanje dva terminala biti realizovana u vrlo doglednom vremenskom periodu", izjavio je on. 

Altmajer je jasno stavio do znanja da je pitanje TPG-a odvojeno od pitanja gasovoda "Sjeverni tok 2", koji je Njemačka podržala i koji će, ispod Baltičkog mora, dovesti ruski gas u Evropu zaobilazeći postojeće ukrajinske gasovode. 

Ukrajina je zabrinuta da će gasovod u dužini od 1.225 kilometara dovesti do dramatičnog gubitka njenih prihoda od transporta gasa, ali Njemačka nastoji da uvjeri Kijev da će se gas iz Rusije i dalje isporučivati preko postojećeg ukrajinskog gasovoda. 

Američka agencija AP javlja da je zamjenik američkog ministra energetike Den Brolet rekao da su SAD "ohrabrene" prošlonedjeljenim sporazumom izmedju Njemačke i Francuske, a koji će omogućiti primjenu propisa EU na gasovode kao što je rusko-njemački "Sjeverni tok 2". 

Zvanični Vašington se snažno protivi ovom projektu, u strahu od toga da će Rusiji omogućiti veći politički uticaj u Evropi, navodi američka agencija.