Stabilan Zapadni Balkan znači snažnija Evropa

Jedino stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan doprinosi održivosti razvojne i bezbjednosne arhitekture Evrope, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ističući da je potrebno snažno prisustvo Evropske unije (EU) i NATO-a u region.

Objavljeno: 12. 02. 2019 - 20:07

On je danas, drugog dana posjete Njemačkoj, u Institutu Aspen u Berlinu govorio na temu evroatlantske integracije Crne Gore.

"Prošla godina je za Zapadni Balkan bila veoma uspješna u pogledu integracije u evropske i evroatlantske strukture" ocijenio je Darmanović.

On je istakao da jedino stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan doprinosi održivosti razvojne i bezbjednosne arhitekture Evrope.

Crnogorski šef diplomatije ukazao je na potrebu i važnost snažnog prisustva EU i Alijanse u regionu, kao ključnih pokretača reformskih procesa.

"Usvajajući NATO i EU standarde, osim što jačamo bezbjednost, stabilnost, principe demokratije i vladavine prava, istovremeno podstičemo ekonomski i opšti društveni razvoj u našim državama", ocijenio je Darmanović.

Darmanović je danas u Bundestagu, u odvojenim susretima, razgovarao sa predsjednikom Odbora za pitanja EU Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Norbertom Retgenom, kao i članovima Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu.

U razgovorima je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, iskazan interes za nastavak saradnje sa Bundestagom, naročito u kontekstu aktuelnog momenta procesa evropske integracije u kojem se nalazi Crna Gora.

Darmanović je, navodi se, ukazao na punu posvećenost reformama u ključnim oblastima, izrazivši zadovoljstvo saradnjom koju u tom pravcu ostvarujemo sa zvaničnim Berlinom.

“U susretima u Bundestagu šef crnogorske diplomatije je ohrabrio i dalje intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države”, piše u saopštenju.