Selaković: Ova kuća se mogla zvati i crnogorska

Srpska kuća otvorena je danas u Podgorici na Dan republike Srbije i praznik ,,Sretenje", uz prisustvo političkih predstavnika Srba u Crnoj Gori, izaslanika predsjednika Aleksandra Vučića i velikog broja građana.

Objavljeno: 15. 02. 2019 - 15:08
Foto: Portal Analitika

Kuću su svečano otvorili njen direktor Emilo Labudović i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

srpskakuca3Današnjoj ceremoniji prisustvovali su lider Nove Andrija Mandić, DNP-a Milan Knežević, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, sveštenici SPC i istaknuti predstavnici Srba u Crnoj Gori.

Selaković je nakon otvaranja poručio da je ovo poseban događaj za "Podgoricu, Zetu, Crnu Goru, Srbiju i cijelo srpstvo".

"Ova kuća zamišljena je da bude kuća svih onih koji žele potvrdu prava na ime i posebnost. Mogla se ova kuća zvati crnogorska jer u Crnoj Gori nikad ništa nije bilo bliže od srpskog i crnogorskog", poručio je Selaković.

srpskakuca1On je kazao da su Crna Gora i Srbija oduvijek bili jedno.

"Stoga ova kuća nije gost u svojoj zemlji i ništa joj ne može uzeti, samo može da je obogati poštovanjem, tolerancijom i duhom univerzalnosti. Ona prva ljudska kuća sa početka ljudskog roda bila je kuća tolerancije, takva i ova treba da bude - da pomiri, a ne da dijeli", kazao je Selaković.

Poručio je da je Srpska kuća prikazuje novo lice Srbije koja se mijenja i ne zavađa, ali i "Srbije koja jača".

"Kad je Srbija bila jaka bilo je dobro svim Srbima i Crnoj Gori", poručio je Selaković.

srpskakuca2Izvršni direktor Srpske kuće Emilo Labudović poručio je nakon otvaranja da je ovo trebalo da se dogodi ranije.

" Otvaranju Srpske kuće prethodile su opstrukcije. Na tom mučnom i tegobnom putu, najkraća i najljepša je bila prva dionica, kada je nastala ideja Andrije Mandića da se osnuje jedna ovakva institucija. To je naprije razumio, bratski prihvatio i bez ikakvog oklijevanja pomogao tadašnji predsjednik Vlade, a sada predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Da je bilo reda i pravde danas bi smo slavili drugu godišnjicu Srpske kuće, ali se nijesmo odrekli pravde tu smo gdje jesmo. Govorili su da je Srpska kuća trojanski konj i podmetali nam klipove, ali smo uspjeli. Prije će srpske institucije dočekati Godoa nego pravdu. Sad je jedan Aleksandar iz Srbije, ne kralj nego predsjednik, darovao Srbima u Crnoj Gori ovu kuću", poručio je Labudović.

Labudović je nakon ceremonije otvaranja Selakoviću uručio posebno izdanje Gorskog vijenca za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?