Klinički napustila ljekarka Dubravka Barović Džankić

Sindikat doktora medicine objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da je Klinički centar napustila internista kardiolog dr Dubravka Barović-Džankić.

Objavljeno: 16. 02. 2019 - 07:43

Najveći broj ljekara koji odlaze novi radni odnos zasnovao je u privatnim zdravstvenim ustanovama, dok je određeni dio nastavio rad u inostranstvu.

Ljekari koji su radni odnos zasnovali u inostranstvu odlučili su se uglavnom za Njemačku, Švajcarsku, Švedsku i Austriju. Od država u regionu, ljekari su odabrali Srbiju i Sloveniju.
Iz Sindikata doktora medicine u više navrata su upozoravali da problem odliva ljekara treba što prije rješavati, kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

Prema njihovoj statistici koju su objavili prije nekoliko mjeseci, 107 doktora u posljednje četiri godine napustilo je zdravstveni sistem. Sa druge strane, kako su ranije za Pobjedu kazali iz Ministarstva zdravlja, nesporno je da postoji manjak ljekara, ali se ne može govoriti o većem odlivu kadra.

Njihovi podaci drugačiji su od Sindikata doktora medicine.ž Kako su naveli, u posljednjih šest godina iz Kliničkog centra otišla su 42 doktora, od čega 15 u penziju, jedan u Dom zdravlja Danilovgrad, jedan u Agenciju za ljekove, tri na Medicinski fakultet.
 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?