Uhapšen interni revizor Atlas banke, Knežević oštetio državu za više stotina miliona

Direktor Atlas grupe, Duško Knežević, je napravio više kriminalnih grupa koje su djelovale samostalno. Te kriminalne grupe su preko raznih postupaka oštetile Crnu Goru za više stotina miliona eura. Te kriminalne grupe su organizovnije, brojnije i sofisticiranije, ali SDT radi na svakom slućaju i biće proglašeni krivi svi koji su počinili krivično djelo i biće vraćen sav novac u budžetu države  kazao je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u večerašnjoj emisiji ''Ukrštene riječi'', na TV Prva.

Objavljeno: 18. 02. 2019 - 22:30

''Postoje kriminalne grupe u Podgorici, organizovanije, brojnije i sofisticiranije. Biće proglašeni krivi svi koji su počinili krivično djelo i biće vraćen sav novac u budžetu države. Sve je počelo kada je SDT postupajući u vezi izbora 2016. godine i kada su postojala saznanja koja su ukazivala da je u vezi tih izbora nelegalno došlo oko 15 miliona dolara. Da se ta sredstva koriste za nelegalno finansiranje određene kampanje određenih političkih stranaka.

Tom prilikom SDT je utvrđivalo načine na koje se taj novac stavlja u redovne tokove pa i kontrolisalo promete u bankama i utvrdilo da je 12. oktobra od strane šest vozača uplaćeno po 15.000 dolara i od jedne osobe još 14.000 dolara. Kada je postojala sumnja o pranju novca mi smo utvrđivali da li postoji veza između toga i kriminalne grupe koja stoji pred sudom i utvrdili smo da te dvije aktivnosti nijesu iste i taj predmet je razdvojen i postupak je pokrenut.

Svi akteri, ovih pet lica je pozvano u svojstvu građana (vozači) da daju obavještenja tužilaštvu i da objasne odakle im taj novac i kako su došli do njega. Oni su iznijeli određena saznanja i te činjenice su nam kazale da postoji osnovna sumnja da je počinjeno krivično djelo i oni su lišeni slobode. U tom postupku smo došli do saznanja da se u Atlas banci formirala kriminalna grupa, odnosno više njih, a čiji je organizator osoba D.K. za koju svi znate'', kazao je Milivoje Katnić.

Kako je dodao jedna od stvari za koje se Knežević tereti je stvaranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela utaje poreza i pranja novca od 110.000 dolara. 

SDT, kako dodaje, sada vodi i više postupaka protiv Kneževića i Atlas banke. Jedno od njih je zbog zloupotrebe preduzeća prilikom čega je načinjena šteta od 1.900.000 eura.

 

ukrstenerijecikatnic

 

''Postoji osnovana sumnja da je organizator formirao kriminalnu grupu koja bi se bavila utajom poreza preko podizanja kredita. To se radilo preko IBM i Atlas banke. Te banke se koriste kao privredni subjekti radi vršenja ovih krivičnih djela. Ti krediti koji nisu vraćani bili su u iznosu od 500.000 pa do milion eura. Tako bi vadili novac iz banke preko fizičkih rezidentnih pravnih lica i fizičnih nerezidentnih pravnih lica i tajili porez. Tu je nanijeta šteta od više miliona eura. Porez je utajen i preko kredita koji bi se davao rezidentnim i nerezidentnim pravnim licima. Ti krediti bi bili preko 40 miliona'', istakao je Katnić.

Formirano više kriminalnih organizacija

Kako dalje navodi, Duško Knežević je formirao više kriminalnih organizacija. Te organizacije su djelovale samostalno.

''Takođe vodi se postupak i protiv Kaspije. Ako u banci postoji 10 miliona direktor može da izda svega milion odnosno deset odsto. Direktor je izdao bez kolaterala, bez garancija, bez dogovora sa bordom. Pošto je aktiva bila 18 miliona a garancija 12 miliona, vidjećete da je to oko 60 i više odsto od aktive koja je bila na snazi. Posljedica je šteta po banku od 15 miliona eura. Postupak je po tom pitanju završen, i revizijska odluka je donešena od strane Vrhovnog suda'', ističe Katnić.

vesnarajkovicukrstenerijecikatnic

 

Katnić dalje navodi da je preko E-comerca, napravljena šteta od više stotina miliona eura. Katnić je takođe dodao da je danas uhapšen i interni revizor Atlas banke koji je ustanovio nepravilnosti, ali je izvještaj koristio samo za internu upotrebu, jer da je bio javan, dokazao bi da su radili nezakonito.

Glavni specijalni tužilac je dodao da je većina ovih postupaka na nivou istrage.

Povodom afere ''Koverta'', Katnić je kazao da je sav novac sa snimka opran, a da se Stijepović sumnjiči da je pomogao pri pranju 47.500 eura.

milivoje-katnic-ur

 

''Taj novac je čitav opran, a u tom dijelu je Slavoljub Stijepović osumnjičen da je oprao onih 47.500 eura. Ostalih 50.000 je stavljeno u promet'', kazao je on.

Na pitanje zbog čega tužilaštvo nije godinu i tri mjeseca pominjalo Slavoljuba Stijepovića, Glavni specijalni tužilac kaže, da na zvaničnim izjavama koja su bilježena u SDT-u, ime Stijepovića se nije pominjalo.

''Sve što ja izjavim, vi izjavite na drugi način. Morate da kažete da je to vaše. Nemojte da izjavljujete da je to moje, jer ne iznosite što ja kažem već druge činjenice. SDT je dalo izjavu, i to na zahtjev desetina novinara - osumnjičeno lice, da mu ne pominjemo ime, a kome prezime počinje sa slovo R, u Specijalnom tužilaštvu nije pominjalo Stijepovića.

Plan je bilo da članovi te kriminalne organizacije kažu da su radili sa političarima bliskim vlasti, vjerujući da je SDT pod uticajem vlasti i da će taj predmet staviti u škaf. Mi smo dali ekspresnu naredbu da se ta lica koja su davala takve izjave dovedu, da dobiju najbolje tužioce i u prostorijama gdje se sve snima da ponove to što su kazali. Ali oni ne ponove to, nikada nijesu ponovili te riječi, jer se radi o kriminalnom planu'', kazao je Katnić.

ukrstenerijecidjuranovickatnic

Đukanović nije saslušan, postoje dokazi da se Stijepović i Đukanović nisu dogovarali

Katnić kaže da nikada nije saslušao predsjednika Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića.

''Nijesam saslušao jer sam do činjenice koju bi možda saznao iz njegovog iskaza došao iz drugih dokaza i ne vidim potrebu da do istog odgovora dolazim saslušavajući ga. 

Kako Katnić dodaje, postoje druga lica i drugi dokazi, materijalni i personalni da se Stijepović i Đukanović nisu dogovarali oko novca sa afere ''Koverta''. On je takođe naveo da je u slučaju koverta izvršen pretres sjedišta DPS-a u Zeti.

U SDT-u nema pristrasnosti, Duško Knežević dolazio kod Katnića i nudio da se pokrenu istrage

On je dodao da u SDT-u nema selektivnog rada.

katnic-2

 

''Lišeni su slobode brojni gradonačelnici, visoki policijski službenici, političari od uticaja. Da li je to selektivnost? A u vezi ovih slučajeva sam objasnio. To je procedura koja se tako dešava. Ako neko dođe i prizna sve ono što mu stavljate na teret, zašto bi ga lišavali slobode, jer međunarodna konvencija jasno nalaže da se lica ne mogu bez potrebe lišiti slobode. Sada vi možete staviti kakvu god hoćete fikciju'', kazao je Katnić.

Katnić je odgovorio i zbog čega nije prihvatio prijedlog Kneževića da ga sasluša putem video linka.

''Zato što je on organizator više kriminalnih grupa, koji je bio uhvatio Crnu Goru za vrat i vidite gdje su bili pipci ove kriminalne organizacije. Vidjeli ste kako je pokušan da se izvrši pritisak na državne organe i to iz riječi ovog optuženog, da je išao na razne adrese do predsjednika države. Pa je išao i tražio prijem kod Glavnog specijalnog tužioca, po sopstvenom zahtjevu. Ništa od toga nije prošlo. Nije prošlo jer su već tada pokrenute aktivnosti.

Takođe to što je Knežević predlagao nije prihvaćeno jer se ovo tužilaštvo ne bavi zataškavanjem. Ovo kako vi zovete Afera nijesu pokrenuli ni strane obavještajne službe, niti NVO, niti istraživački novinari, nego je postupak povodom tog krivičnog djela pokrenulo tužilaštvo svojim radom'', kazao je Katnić.

''Nisam vam ja Milo Đukanović''

Urednik Dana, je pitao Glavnog specijanog tužioca da li je povodom slučaja Telekom čitao spise koje je dobio iz Amerike te postavio set pitanja, da li je saslušavao Marovića, da li se u spisama pominje Kolarević, te da li prihvata priznanje Mađar Telekoma.

 

markovicukrstenerijecikatnic

Katnić je odgovorio da ti spisi koji su dostavljeni iz Amerike nisu u potpunosti tačni, jer je tamošnji sud utvrdio samo dio obuhvaćen sporazumom. On je dodao da o sadržaju spisa predmeta ne može da govori jer ga zakon tako obavezuje. 

Katnić je rekao da Mađar telekom jeste priznao, ali da im on to priznanje ne prihvata.

''Nemamo potrebe da priznamo, mi smo vršili istragu i naša istina je profesionalna'', kazao je on.

Marković je međutim bio uporan sa istim pitanjima.

''Mi smo napravili naša istraživanja i došli do naših dokaza. Na ta pitanja vam ne mogu odgovoriti jer me zakon obavezuje da ne smijem da kažem šta je u spisima predmeta. Molim vas, ja vam nisam građanin Milo Đukanović i ne znojim se. Ne postoji cijena na svijetu koja bi mene dovela u situaciju da vam kažem sadržinu dokaza. To bi bilo krivično djelo. Vi mene podstrekavate da ja to učinim. Odustanite od toga jer ćete doći u situaciju da prekinete emisiju. Odustanite od nečega što nije zakonito'', kazao je Katnić.

Vjeruje da će Interpol raspisati potjernicu za Kneževićem

Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica a Crna Gora je uputila zahtjev u Lionu da se za njim raspiše Internacionalna potjerinica.

drobacukrstenerijecikatnic

 

“Svu dokumentaciju smo preveli na francuski i dostavićemo je Interpolu, vjerujem da će potjernica biti izdata”, naveo je on.

Kako je dodao, iz Francuske još uvijek nema odgovora

''To ide preko Ministarstva pravde, mi smo uradili sve što je u našoj moći da se to završi u najbržem mogućem roku. Međutim vjerujem da će to biti završeno. Kada se izda Interpolova potjernica to lice će biti lišeno slobode, da će mu se odrediti pritvor, mi dostavljamo dokaze i kada se utvrdi krivica biće izvršena ekstradicija'', kazao je Katnić.

Ako bude potrebe ispitaće i Đukanovića

Na pitanja da li će ispitivati potencijalne veze Đukanovića i Kneževića kako kod kredita Pireus banke tako i kod ofšor kompanije na Kipru, Glavni specijalni tužilac kaže da će sve prikupiti i ispitati.

''Da li ima veza ili nema utvrdiću. Ovdje su dvije strane iznijele svoje riječi, ali to nije mjerodavan dokaz na sudu. Mi ćemo pregledati i Pireus i svaku drugu banku i sve ispitati. Podsjetiću sadašni premijer se ljutio što ga nisam zvao da ga ispitam kada je jedan građanin iznio određena njegova saznanja, iako sam ja pozvao tog građanina i sve ostale koje je naveo i činjenično utvrdio da nema nikakve sumnje. Ako bude sumnje i ako ne mogu da činjenično utvrdim pozvaću Đukanovića kao građanina, kao što sam pozvao i one vozače i Slavoljuba Stijepovića.'', kazao je Katnić.

Marković je pitao Glavnog specijalnog tužioca, zbog čega nije uhapsio Stijepovića povodom afere koverta?

 

katnicukrstenerijeci

''Zbog toga, dragi čovječe, jer smo ga pozvali kao i one vozače. On je ušao i došao i pitala ga zamjenica moja i on je sve rekao. Jeste, sve je bilo tako. Sve sam učinio, i poljubio Kneževića. Stijepović nije dio kriminalne grupe, već je pomogao u pranju novca. Ako se ispostavi da je dio, pozvaćemo ga ponovo. Ako to ne prizna, a postoje dokazi da jeste, onda ćemo ga uhapsiti'', kazao je Katnić.

Na pitanje kako je moguće da od svih firmi Kneževića tužilaštvo obustavi istragu samo onamo gdje se tiče porodice Đukanović, kao u slučaju Sigme, Katnić je pojasnio da su u tom slučaju ispunjeni svi uslovi i ugovori.

Za par mjeseci prvostepena presuda u slučaju državni udar

Katnić je na pitanja Sonje Drobac kazao da očekuje da u slučaju Državni udar, provostepena presuda uslijedi u roku od narednih par mjeseci.

''Sve je moglo da se završi za šest mjeseci, mi smo za pola godine završili istragu. Devet ljudi je priznalo, to su pravosnažne presude. Da nije bilo Amfilohija i Danilovića oni bi vjerovatno i uspjeli u namjeri. Država bi se odbranila, ali kakva cijena bi bila, sa kakvim žrtvama. Ovdje se jedino radi o jasnom odugovlačenju odbrane u ovom postupku jer se nadaju da će Sinđelić doći pa promijeniti iskaz. Ali to ne bi puno pomoglo. Postoje i jasni dokazi da je on govorio istinu i da je njegov iskaz tačan. Dokazni postupak je pri kraju i sud će dati nekoliko nedjelja za završne riječi i onda nakon kratke pauze iznijeti presudu. Za mjesec do dva će biti izrečena prvostepena presuda'', kazao je Katnić.

Škaljarci htjeli da ubiju mene i mog sina

Odgovarajući na pitanja urednika Monitora, Glavni specijalni tužilac je kazao da uprkos svemu, tužilaštvo aktivno radi ali da posao ne olakšava današnje društvo.

radulovicukrstenerijecikatnic

''Ako vi vidite par stotina ljudi koji kažu Katniću lopove, da li je meni lakše da radim? Nije naravno, ali radim. Gdje sam ja to lopov, ko je to meni platio ručak, gdje su moje kartice, da nisam kome ukrao traktor ili motiku? Nisam naravno, ali postoji grupa ekstremista van Crne Gore koji radi protiv mene i radi ne samo na mojoj smjeni već i na likvidaciji. Takođe, ono podstrekivanje u Skupštini od strane Mandića da Škaljarci popričaju sa mnom. Evo su probali pa sam jedva uteka. I to ne samo ja, nego i moj sin. To ni otomanska imperija nije radila, nego su govorili neka mu ga makar sin da mu kuća ne zarune'', kazao je Katnić.

On je dodao da mu svakodnevno stižu prijetnje, a da je najveći ''problem'' nastao zbog slučaja ''Državni udar''

 

ukrstene-rijeci-18022019-dobrilo-malidzan-30
ukrstene-rijeci-18022019-dobrilo-malidzan-36
vesna-18022019-dobrilo-malidzan-3
vesna-18022019-dobrilo-malidzan-4

 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?