Održana komemorativna sjednica povodom smrti legende Primorca

Komemorativna sjednica povodom smrti Veselina Markovića održana je u palati Bizanti. Komemoracija je počela odavanjem pošte minutom ćutanja.

Objavljeno: 20. 02. 2019 - 08:08
Kotor TV

Marković, nezaboravni majstor u bazenu, bio je član sjajne generacije Primorca koja je 1986. godine osvojila prvenstvo i Kup Jugoslavije. Bio je član i omladinske, mlade i seniorske reprezentacije Jugoslavije. Vaterpolista odličnog udarca, sjajnog pregleda igre, brz plivač oduševljavao je igrom i neočekivanim potezima u bazenu koji se i danas pamte.

Sportski novinar Dušan Davidović između ostalog je istakao da je Veselin Marković uvijek bio uz sportiste.

"Prije tri godine obilježeno je tri decenije istorijskog uspjeha Primorca, odnosno tada Kotora, koji je krajem aprila 1986. godine osvojio Prvenstvo i Kup Jugoslavije i ušao u anale jugoslovenskog sporta, jer su svi vaterpolisti i treneri ponikli u istom klubu – Primorcu. Na tom druženju evocirane su uspomene na te sjajne rezultate, a Vesko je, iako rovitog zdravlja sa drugovima iz ekipe podIjelio sjećanja na mlade dane. Vaterpolo karijeru zaokružio je kao sportski direktor Primorca, volio je sport a i uprkos bolesti, bio je uz klub" – rekao je Davidović.

On opisuje Markovića kao vanserijskog talenta koji je uočen još u mladim selekcijama.

3

"Odskakao je među vršnjacima, pokazivao izuzetnu vrijednost pa je tokom karijere branio boje omladinske, mlade i seniorske reprezentacije Jugoslavije. Odličan plivač, sjajnog udarca, asistent i plejmejker izuzetnog pregleda igre dao je ogroman doprinos u istorijskom uspjehu ekipe, kao i u narednom ciklusu Kupa šampiona kada je naš klub stigao do polufinala gdje je eliminisan od tima Špandau, kasnijeg osvajača trofeja", ispričao je Davidović. 

Prema njegovom mišljenju, za državni tim odigrao je manje utakmica nego što je to njegov potencijal zasluživao. 

"Boemski duh i takvo shvatanje obaveza nije ga napuštao ni u bazenu, što selektori najčešće nisu tolerisali. Ali Veskova igra, potezi, lucidnost i neočekivana rješenja ostali su upamćeni kod onih koji su ga pratili na utakmicama u klubu, tako i u mečevima koje je upisao za državnu reprezentaciju. Danas, kada su Veskova karijera, kao i život samo sjećanje na izuzetnog sportistu koji je ostavio trag kao jedan od najboljih u plejadi vrhunskih asova Primorca, možemo biti ponosni što smo godinama uživali u njegovoj igri, ali i što je bio prijatan sagovornik, drug, prijatelj, ljubimac navijača..." – kazao je Davidović i na kraju zaključio sljedeće: "Do kad se god bude pričalo o kotorskom vaterpolu, o uspjesima Primorca, Veskov lik biće sa svima kojima su ovaj sport, klub i grad pri srcu".

„Sad kad nas je napustio Vesko Marković, istinska ljudska igračka i trenerska veličina, legenda jugoslovenskog i svjetskog vaterpola, čovjek koji je ostavio dubok trag u njegovom matičnom Primorcu, u Kotoru i u Crnoj Gori, mi samo možemo evocirati neke uspomene", kazao je na početku svog obraćanja njegov nekadašnji saigrač Andrija Pura Popović

On je podsjetio da je petnaest godina igrao zajedno sa Markovićem - u „Primorcu", u mladoj pa u seniorskoj reprezentaciji Jugoslavije. „Zajedno smo debitovali na prvom najvećem sportskom takmičenju - Evropskom prvenstvu u Splitu 1981. godine. U kapici sa jugoslovenskim grbom Vesko je odigrao 126 utakmica. Zajedno smo sa sjajnom generacijom kotorskog Primorca doživjeli osvajanje duple krune - Prvenstva i Kupa Jugoslavije 1986. godine, a u toj nevjerovatnoj, samo kotorskoj ekipi je Vesko Marković bio udarna pesnica" – priča Popović. 

On ističe da su nevjerovatne plivačke i šuterske sposobnosti uz neviđenu lucidnost karakteristike koje su Markoviću donijele epitet jednog od najboljih jugoslovenskih i svjetskih vaterpolo igrača osamdesetih godina prošlog vijeka. „Bezbroj puta nam je ta Veskova lucidnost i hrabrost donosila pobjede kad bi potpuno stali. Neki Veskov potez koji bi nas sve iznenadio vraćao nas je u sportski život. Takav je bio i u svojoj trenerskoj karijeri na raznim kontinentima" – rekao je Popović koji se na kraju obratio porodici pokojnog Markovića. 

„Poštovana porodice, Veskovom smrću su Primorac i Kotor, Crna Gora i eks Jugoslavija izgubili veliko ime i čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u globalnim vaterpolo razmjerama i ostaće upamćen kao legenda koja je otišla zauvijek ali će ostati uvijek u našim srcima i sjećanjima. Posljednje zbogom dragom prijatelju i kolegi" – poručio je Popović.

4

Izvršni direktor VK „Primorac" Dragan Samardžić kazao je da su na adresu kluba stigli brojni telegrami saučešća. Na komemoraciji je pročitao onaj koji je na adresu kotorskog kluba stigao od strane VK „Gezira" iz Egipta u kojem je Marković kao trener radio u periodu od 2004. do 2008. godine.

„U ime vaterpolo kluba Gezira upućujemo naše najiskrenije saučešće Veskovoj porodici, prijateljima i crnogorskoj vaterpolo zajednici. Imao sam priliku da vrlo blisko sarađujem sa Veskom kada je došao u Egipat. Bio sam kapiten tima i njegova desna ruka za vaterpolo i administrativne zahtjeve. Za mene je postao čika Vesko i bio sam počastvovan da sarađujem sa njim. Vesko je bio odgovoran za oživljavanje Gezira vaterpola nakon dugo vremena od osvajanja titula. Pod njegovim vođstvom osvojili smo tri prvenstva, postali prvaci Arapske lige i osvajači brojnih kupova. Još su važniji pobjednički duh i radna etika koju je širio u timu i klubu. Bio je odgovoran za kulturnu promjenu u Geziri i egipatskom vaterpolu....Toliko smo toga naučili od njega i zauvijek ćemo mu biti zahvalni. Na ličnoj osnovi, Vesko mi je pokazao lijepu stranu o kojoj mogu pričati priče...Uvijek ću se sjećati filozofskih rasprava koje smo imali, njegovog inteligentnog smisla za humor i lijepog vremena koje smo proveli zajedno. Vesko će uvijek biti legendarni trener za Geziru i Egipat i što je važnije dragi prijatelj mnogima od nas u gezirskoj i egipatskoj vaterpolo zajednici. Počivao u miru čika Vesko. Tvoj dragi prijatelj Admir Montasir" – navodi se u telegramu koji je proslijeđen od strane egipatskog kluba.

„U ime kluba bih želio da porodici izrazim najiskrenije saučešće zbog smrti njihovog i našeg Veska. On je neko ko će zauvijek ostati u našim sjećanjima, a porodici neka bude na čast što su ga takvog imali" – rekao je Dragan Samardžić.

U trenerskoj karijeri osim u "Primorcu" i u "Geziri", Marković je radio i u Italiji, Kini i drugim zemljama, a posljednji sportski angažman imao je kao sportski direktor VK "Primorac".

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?