Kneževićevi advokati dopunili krivičnu prijavu protiv Žugića i Terić

Advokati akcionara Atlas banke, na čelu sa Duškom Kneževićem, podnijeli su juče dopunu krivične prijave protiv guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoja Žugića i privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić, zbog sumnje da su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću dali podatak da će eksterno lice, koje nije akcionar Atlas banke, dokapitalizovati banku.

Objavljeno: 20. 02. 2019 - 13:20

„Žugić, Terić i više drugih, za sada, NN službenika CBCG terete se da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416. stav 3. u vezi stava 1 Krivičnog zakonika. Osumnjičeni su neutvrđenog dana od 7.12.2018. do 14.2.2019. predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću saopštili podatakda će eksterno lice koje nije akcionar Atlas banke dokapitalizovati banku sa 22 miliona eura“, stoji u dopuni krivične prijave, koju je podnio advokat Zdravko Đukanović.

„Imajući u vidu činjenicu da po tekstu Ustava Crne Gore predsjednik nema bilo kakva ovlašćenja u vezi sa bankarskim sektorom, evidentno je da ovakve informacije nije mogao dobiti službenim putem, već postoji osnovana sumnja da su osumjničeni tu informaciju saopštili na nezakonit način. Na ovaj način „najavljeni eksterni akcionar“ bi postao većinski vlasnik i preuzeo upravljanje bankom, svom imovinom i firmama koje su založene kod nje. Akcionarima Atlas banke je pričinjena šteta veća od 80 miliona eura, a krivična djela se i dalje čine od strane prijavljenih lica“, piše u dopuni krivične prijave.

Prva prijava protiv Žugića, Terić i bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića podnijeta je 31. januara, zbog nezakonitog postupanja guvernera CBCG i njegovih saradnika u Atlas i IBM banci, koje je nanijelo štetu akcionarima u iznosu od oko 80 miliona eura.

„Molimo vrhovnog državnog tužioca da bez odlaganja preduzme radnje radi provjere navoda krivične prijave od 31.1.2019. i dopune krivične dopune, posebno što dvadeset dana od dana podnošenja prijave niko od  prijavljenih lica nije ispitan“, naveo je advokat Đukanović.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?