BOKAN: Ambijent za poslovanje dobar, ali daleko od savršenog

Predsjednik kompanije "Voli" Dragan Bokan učestovovao je na Kopaonik biznis forumu 2019, na panelu: Poslovanje na Balkanu - prednosti, nedostaci, preporuke. Kao jedini panelista iz Crne Gore govorio je o ambijentu za poslovanje - istakavši da je on dobar, ali daleko od savršenog. 

Objavljeno: 06. 03. 2019 - 08:39
Infobiro Montenegro

Naveo je da postoji rast bruto društvenog proizvoda i da se takav trend očekuje i u narednim godinama.

 

 

Kao jednu od najvećih barijera Bokan je naveo sivu ekonomiju:

"Vlada Crne Gore u prošloj godini je iznjela da je obim sive ekonomije u Crnoj Gori između 30 i 40 odsto, a pošto je BDP naše države 4,3 milijarde eura, to je negdje oko 1,5 milijardi eura sive ekonomije.

qqq

Gledajući našu branšu, jedan od velikih problema u dijelu sive ekonomije je promet akciznih proizvoda na crnom tržištu, pogotovo prošle godine pri povećanju akciza. To je izazov i za kompanije koje posluju sistemski i za državu koja ne prihoduje onoliko koliko je projektovala".

rrr

Za kompaniju Voli, velika prepreka je i zapošljavanje radnika na crno, a istovremeno i plaćanje poreza i doprinosa na najniže lične dohotke od strane konkurencije:

"Mi smo u našoj branši lideri. Volijev trošak plata, bruto, iznosi oko 17 miliona ili 7,5 odsto, a jedan određeni broj lanaca u Crnoj Gori ne prelazi 3 odsto. To je za nas, kao kompaniju koja sistemski posluje, jako velika prepreka za dalji razvoj. Očekujem od Vlade da sve uradi da se siva ekonomija u Crnoj Gori smanji i da mi kao zdrave kompanije možemo da se razvijamo na najbolji mogući način".

ttt

Predsjednik kompanije "Voli" je naveo da  investicija u Crnoj Gori ima  jako puno, i da je njihova vrijednost u milijardama eura.

Kao primjer naveo je nastavak izgradnje Porto Montenegra, Portonovi, Luštice, investicije u turizam kao osnovnu granu koja Crnoj Gori donosi preko milijardu eura prihoda.