Olivera Lakić dobitnica Međunarodne nagrade hrabra žena

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić dobitnica je Međunarodne nagrade hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodjeljuje američki Stejt dipartment.

Objavljeno: 06. 03. 2019 - 17:24

Ova nagrada se dodjeljuje ženama iz čitavog svijeta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primjer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Lakić je jedina novinarka i jedna od dvije Evropljanke, koje su nagrađene ove godine.

Nagrađene su još i žene iz Irske, Bangladeša, Burme, Džibutija, Egipta, Jordana, Perua, Šri Lanke i Tanzanije.

Uz Oliveru Lakić, među hrabrim ženama svijeta našle su se i pravnica i borkinja za ljudska prava Rohindža populacije Razia Sultana iz Bangladeša, mirovna aktivistkinja i borkinja za prava manjinskih zajednica u Burmi Nav K’njav Pav, policajka Mumina Husein Darar iz Džibutija koja se bavi borbom protiv terorizma, humanitarna radnica Mama Magi iz Egipta koja je posvećena radu sa djecom i porodicama u slamovima, pukovnik Kalida Kalaf Hana al-Tval iz Jordana, koja se godinama bavi izbjegličkim pitanjem u toj zemlji, misionarka Orla Trisi iz Irske koja je posvećena obrazovanju djevojčica i djevojaka u Južnom Sudanu, te nacionalna koordinatorka za tužioce iz oblasti zaštite životne sredine u Peruu Flor de Maria Vega Zapata, Marini de Livera iz Šri Lanke, osnivačica nevladine organizacije "Sestre u zakonu" koja se bori za prava žena i djece žrtava kriminala i tanzanijska aktivistkinja za ljudska prava Ana Alojs Henga.

Nagrada hrabra žena Oliveri i ostalim dobitnicama posredno ukazuje i na opasan ambijent u kojem one pokušavaju da profesionalno rade svoj posao.

Olivera Lakić radi u Vijestima od 2002. godine, udata je i ima dvoje djece. Napisala je brojne istraživačke tekstove iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala, pravosuđa, o problemu pedofilije...

Lakić je zbog svog istraživačkog rada o korupciji i organizovanom kriminalu dva puta napadnuta, jednom pretučena, a drugi put ranjena iz vatrenog oružja dok se vraćala kući s posla, ispred zgrade u kojoj živi.

Prijećeno je i njenoj kćerki.

Nagradu je 2007. godine na Međunarodni dan žena uspostavila tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, a do danas je Stejt department nagradio više od 120 žena iz preko 65 zemalja svijeta.

Sve nagrađene zagovarale su zaštitu ljudskih prava, promovisale unapređenje položaja žena i poticale mir i transparentnost vlasti širom svijeta.

Sa prostora Balkana dosad su nagrađivane tri Kosovarke - društvena aktivistkinja Valdeta Idrizi (2008), novinarka Arbana Džara (2015) i izvršna direktorka Centra za rehabilitaciju žrtava torture u Prištini Ferida Rušiti (2018).

Svaka od ambasada SAD u svijetu ima pravo da predloži jednu kandidatkinju za nagradu.

Međunarodnu nagradu americkog Stejt Departmenta novinarki “Vijesti” i još devet žena iz čitavog svijeta uručiće Melanija Tramp na ceremoniji u četvrtak ciji ce domaćin biti Majk Pompeo.