Olivera Lakić: Žalosno da novinar mora da bude hrabar da bi se bavio svojim poslom

Novinarka Vijesti Olivera Lakić kojoj je na današnjoj svečanosti u Vašingtonu uručena medjunarona nagrada „Hrabra žena“ izjavila je da žalosno je da u Crnoj Gori novinar mora da bude hrabar da bi se bavio svojim poslom.

Objavljeno: 07. 03. 2019 - 22:03
screenshot

„Mnogo je teških godina iza mene i mnogo je toga teškog što me tek čeka. Uvijek govorim sebi da je onaj ko nepravdu čini nesrećniji od onog koji je trpi. To me tješi svih ovih godina. I ja trpim, borim se koliko mogu i, uprkos svemu, slobodna sam i srećna žena i nezavisna novinarka u pravom smislu te riječi“, navela je ona u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Kako je dodala, neprijatelji države su svi oni koji ugrožavaju slobodu medija i novinara, na bilo koji način i sa bilo koje pozicije u društvu ili na vlasti. „I u Crnoj Gori, i ovdje u Americi, i svugdje u svijetu. U demokratskim državama odgovorna vlast nikada ne smije da okrene ledja novinaru ili da ga na bilo koji način ugrozi. Vjerujem da ce doći dan kada će institucije moje države biti na mojoj i strani mojih kolega i da ćemo se zajedno boriti za bolje, bezbjednije i pravednije društvo", napisala je Olivera Lakić“, navela je ona.

Novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić danas je na svečanosti u sjedištu Stejt departmenta u Vašingtonu uručena Međunarodna nagrada Hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodjeljuje američki Stejt department.

Oliveri Lakić nagradu su uručili Prva dama SAD Melanija Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Lakić je, kako je saopšteno, nagradu dobila za posvećenost istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i organizovanog kriminala, uprkos napadima na nju i prijetnjama upućenim njoj i članovima njene porodice.

Melanija Tramp je kazala da su žene nagrađene danas simbol hrabrosti i uzor budućim generacijama. Hrabrost je, kako je rekla, vrlina koja je najpotrebnija današnjem društvu.

"Hrabrost razdvaja one koji samo govore o promjenama od onih koji zapravo preduzmu nešto", rekla je ona.