Darmanović: Od zastava se ne živi

Koalicija albanskih partija dobila je po prvi put izbore u samostalnoj opštini Tuzi. Od zastava se ne živi, već od toga kako će se upravljati tom opštinom u narednom periodu. To će biti izazov – poručio je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, komentarišući proslavu pristalica Albanskog foruma u Tuzima uz zastave bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Objavljeno: 08. 03. 2019 - 14:58
Foto: Portal Analitika

Darmanovićev albanski kolega, Gent Cakaj, kazao je da je Albanija podržala Albanski forum na lokalnim izborima u Tuzima, te da je veoma srećna zbog njihovog trijumfa.

Sjajna saradnja između dvije države mora da se prenese u pozitivnu saradnju zajednica – istakao je on.

Podsjetimo, pristalice Albanskog foruma proslavile su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima u Tuzima s albanskim i zastavama bivše OVK, kao i s pokličima OVK.

 Iz DPS-a su saopštili da je slavlje u Tuzima bacilo mrlju na čitav izborni proces, dok su iz Albanskog foruma poručili da to što su slavili uz albansku zastavu neće ugroziti tekovine crnogorskog društva.

Albanska zastava vijorila se nakon izbora i na gimnaziji u Tuzima, ali je Ministarstvo prosvjete poručilo da neće dozvoliti politizaciju u školama.

Darmanović je naglasio da Crna Gora "ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz evropske agende".

"Nadam se da ćemo ove godine otvoriti preostalo poglavlje. Radujemo se što ćemo uskoro biti u prilici da poželimo dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji NATO alijansi. Razgovarali smo o infrastukturnom povezivanju, prirodnim resursima koji su značajni, o procesima u regionu, kao i multilateralnoj saradnji između Crne Gore i Albanije. Vrlo je značajna podrška Crne Gore Albaniji" istakao je crnogorski šef diplomatije.