Administrativno poimanje nacionalne kulturne baštine, prava i pravde je skandalozno

S činovnicima i namještenicima, svetosavski obojenim, koji nijesu lojalni ovoj zemlji koju opslužuju, ne može se uspostaviti poredak u kome bilo koja krivična prijava protiv Beogradske patrijaršije može dobiti sudski epilog, smatra naš sagovornik.

Objavljeno: 15. 03. 2019 - 00:00

Koordinator Crnogorskog pokreta (CP) Stevo Vučinić, ocijenio je da bi državnoj administraciji, u okolnostima ozbiljne krize u koju je zemlja zapala a koja prijeti njenom opstanku, bilo pametno da crnogorsko crkveno pitanje stavi na dnevni red, oko njega okupi Crnogorce i, kako kaže, u svoju korist usnopi njihovu ljubav prema domovini.

On smatra da su dijelovi administracije, povezani svetosavskom ideologijom, zavjereni protiv ustavnog poretka Crne Gore.

“Njihovo poimanje nacionalne kulturne baštine, prava i pravde je skandalozno. Razna rješenja, presude i obrazloženja kojima odbija krivične prijave, primjeri su vrhunskoga cinizma kojim se ismijava država i njen pravni poredak i izruguju sve njene institucije”, istakao je Vučinić za Portal Analitika.

Na pitanje da li je posljednjim dešavanjima CPC konačno na putu rješenja svog statusa, Vučinić je odgovorio da prilike i okolnosti unutar pravoslavne vaseljene i unutrašnji procesi vode takvom rješenju.

Crnogorska pravoslavna crkva je uradila sve, ama baš sve što je bilo do nje, a sad je na redu država”, poručio je on.

ANALITIKA: Često izražavate kritičke stavove prema odnosu državnih institucija u zaštiti crnogorskog nasljeđa, crnogorske kulture, njenoj promociji... U čemu se, po Vama, ogleda taj odnos?

VUČINIĆ: Dijelovi administracije povezane svetosavskom ideologijom, očigledno zavjerene protiv ustavnoga poretka, ispreplijetali su svojim vezama sve državne ustanove i institucije. Njihovo poimanje nacionalne kulturne baštine, prava i pravde je skandalozno. Razna rješenja, presude i obrazloženja kojima odbija krivične prijave, primjeri su vrhunskoga cinizma kojim se ismijava država i njen pravni poredak i izruguju sve njene institucije. 1403stevovucinic2

ANALITIKA: Crnogorski pokret je podnio više desetina krivičnih prijava Tužilaštvu protiv nelegalnih radova i upisivanja imovine od strane SPC. Možete li nam kazati kakva je njihova sudbina, da li je bilo pozitivnih rešenja na osnovu podnijetih krivičnih prijava?

VUČINIĆ: Nijedan krivični postupak nije pokrenut. To je posljedica očiglednoga rata koji se vodi protiv ove zemlje, u kome saučestvuju izvjesna lica iz državne uprave, povezana s nekim međunarodnim centrima moći, u kojima se i pišu političke platforme opozicionih političkih partija i pojedinih nevladinih organizacija. Upareni su s drugim licem iste "medalje", dijelom nižega političkog establišmenta koji nacionale i državne interese drži trgovačkom robom - od izbora do izbora, pa tako do sudnjega dana. S takvom unutrašnjom politikom taj dan je na pragu.

ANALITIKA: Zašto, po Vašem mišljenju, nijedna od tih prijava nije dobila pozitivan sudski epilog?

VUČINIĆ: S činovnicima i namještenicima, svetosavski obojenim, koji nijesu lojalni ovoj zemlji koju opslužuju, ne može se uspostaviti poredak u kome bilo koja krivična prijava protiv Beogradske patrijaršije može dobiti sudski epilog. Potrebna je usnopljena sva državna sila, predvođena najvišim državnim adresama, da bi im se slomila moć i uspostavio red i poredak.       

ANALITIKA: Da li ste u saznanju da su neka crkva ili manastir vraćeni CPC?

VUČINIĆ: Upravo da bi se spriječilo donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji članom 52. temelji pravni osnov za povraćaj u državno vlasništvo, nezakonito prepisane crkvene imovine na Beogradsku patrijaršiju, inspirisan ozbiljnim društvenim devijacijama, potpiren je svojevrsni ustanak koji se očituje svakodnevnim protesima širom zemlje. Nesporno da uživa svu moguću pomoć od vani da bi se zaoštrile unutrašnje socijalne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti, s tendencijom da se izazove pobuna širokih razmjera i što prije zemlja dovede do propasti. Vrhovni protagonisti koji njime manipulišu, u pitanju Crne Gore, imaju zadnje namjere. Sklonjeni od javnosti i zaklonjeni komoforom, poduprti beogradskim javnim i tajnim centrima moći, śede u Cetinjskome manastiru i Beogradskoj patrijaršiji.

ANALITIKA: Sve više postaje očigledno je da monopolski položaj SPC u Crnoj Gori traje, evo, već više od vijeka. Da li će država uspjeti da taj monopol ograniči donošenjem novog zakona o vjerskim zajednicama?

VUČINIĆ: Da bi vlast bila dugovječna a država srećna nije mudro prezreti i poniziti najbolje sinove ove zemlje, i dozvoliti da pomen njihove ljubavi i posvećenosti domovini, u nekim krugovima "tranzicionih dobitnika", poprima izrugujući oblik. Ova zemlja postoji zbog Crnogoraca, jeste crnogorska i počiva na njima. Zato očekujemo, kako je i obećano, da se taj zakon usvoji ove godine.1403stevovucinic3

ANALITIKA: Crnogorski pokret uputio je apel adresiran na najviše državne adrese, predsjednika države, Vlade i Skupštine da svojim autoritetom stanu u zaštitu državne imovine i crkvene i kulturne baštine ,,koju pojedini službenici Uprave za nekretnine, iz godine u godinu, iz dana u dan, nesmetano ispisuju iz državnoga vlasništva i upisuju u vlasništvo Beogradske patrijaršije, odnosno države Srbije“. Da li ste dobili odgovore sa adresa kojima je apel bio upućen?

VUČINIĆ: U okolnostima ozbiljne krize u koju je zemlja zapala, koja prijeti njenoj opstojnosti, administraciji bi bilo pametno, da crnogorsko crkveno pitanje stavi na dnevni red, oko njega okupi i uveže Crnogorce i u svoju korist usnopi njihovu ljubav prema domovini.    

ANALITIKA: Mitropolit Mihailo je u skorijim obraćanjima izjavio da je uvjeren da će CPC uskoro dobiti tomos Carigradske patrijaršije. Mislite li da je aktuelnim dešavanjima i najavama CPC konačno na putu rješenja svog položaja i statusa, imovine kao i pitanja autokefalnosti?

VUČINIĆ: Odgovoriću vam s dva istovjetna pitanja. Njegova svetost, gospodin Mihailo, jednom prilikom zapitao se: “Što će uraditi nadležni ako Amfilohiju padne na pamet da poperi svetosavsku crkvu na raskrsnici kod hotela Crna Gora i osvješta kamen temeljac za nju?" I ja se to pitam? Od odgovora na ovo pitanje zavisi odgovor na Vaše. Ali ipak očekujemo i vjerujemo da će se stolica Crnogorske crkve ponovo uspostaviti u Cetinjskome manastiru. Prilike i okolnosti unutar pravoslavne vaseljene i unutrašnji procesi vode takvome rješenju. Crnogorska pravoslavna crkva je uradila sve, ama baš sve što je bilo do nje, a sad je na redu država.