Abazović pisao Štajnmajeru: U posjetu vam dolazi korumpirani autokrata

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pisao je njemačkom predsjedniku Frank-Valter Štajnmajeru u susret posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Njemačkoj.

Objavljeno: 15. 03. 2019 - 08:02

Abazović je u pismu zahvalio na svemu što Njemačka i njemački narod rade kako bi pomogli Crnoj Gori u njenoj demokratskoj transformaciji i ostvarivanju prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva.

“Kao poštovaoci Njemačke, njenih demokratskih tekovina i konstruktivne liderske uloge u svijetu, sa velikim iznenađenjem smo primili vijest da ćete 18. marta 2019. primiti u zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Čovjeka kojeg sa pravom bije glas da je korumpirani autokrata koji već trideset godina uspješno sprečava pad posljednjeg “Berlinskog zida” u Evropi”, stoji u pismu lidera GP URA.

On Štajnmajeru poručuje da već nedjeljama ogroman broj građana i predstavnika civilnog društva, kao i čitava crnogorska opozicija, protestuju na ulicama i bojkotuju institucije sa namjerom da u tome istraju sve dok se ne ukine autoritarni model vladavine koji je potpuno zarobio državu i sveo je na pljačkaški servis vladajuće familije.

“U nedostatku boljeg objašnjenja, Đukanović nastoji te proteste okvalifikovati kao antizapadnu diverziju, ali u tu providnu i tridesetogodišnjim frazama ukomponovanu priču više nikoga ne uspijeva ubijediti pa se nadamo da neće ni Vas. Dijalog sa takvim “liderom” ne može doprinijeti razvoju demokratije niti stabilnosti, već samo daljoj promociji diktature, rastu tenzija i nastavku agonije Crne Gore i čitavog regiona”, navodi se u pismu Abazovića njemačkom šefu države.

On ukazuje i da bi mnogo veći doprinos daljem prosperitetu Crne Gore i Balkana dao uskraćivanjem najavljenog gostoprimstva Đukanoviću ili susretu sa rezervom uz kritički osvrt na njegovu vladavinu, uz poruku da je vrijeme da se povuče, oslobodi insitucije i omogući da se u Crnoj Gori po prvi put održe slobodni izbori.

“Vjerujem da će prijateljstvo Njemačke i Crne Gore biti dodatno učvršćeno u budućnosti i da ćemo se brzo sresti u velikoj evropskoj porodici”, istakao je Abazović na kraju pisma.