Mandić i Knežević: Branićemo se sami, optužnica je sahranjena

Lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, saopštili su danas da će se u nastavku suđenja za pokušaj terorizma braniti sami. Isto će, kako su kazali, učiniti i Mandićev službeni vozač, Mihailo Čađenović. Oni, međutim, neće otkazati punomoćje svojim advokatima. Njihovi branioci, Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović, ocijenili su da je ovaj potez iznuđen, ali logičan.

Objavljeno: 15. 03. 2019 - 12:07

Mandić se zahvalio svom advokatskom timu što je, kako je rekao, raskrinkao optužnicu i montirani proces.

„Ja, Milan Knežević i Mihalo Čađenović nastavićemo odbranu onako kako smo procijenili – branićemo se sami i dodatno raskrinkati proces. Svojim advokatima ne otkazujemo punomoćje, već želimo da i dalje budu naši advokati, da nas prate u drugim procesima, jer su profesionalci. Ovo vrijeme je učvtrstilo naše prijateljstvo. Ovo što dolazi – mi smo mu naredni. Znamo i kakva će biti odluka sudskog vijeća“, istakao je Mandić na konferenciji za medije.

Za završnim riječima u postupku za pokušaj terorizma ne bi potrebe, kaže Mandić, da je sudsko vijeće u dokazni postupak uvrstilo snimke „koji svjedoka saradnika predstavljaju kao čovjeka koji laže“.

„Nakon što je (Milo) Đukanović u svom intervjuu najavio osuđujuće presude, možete da pretpostavite šta je planiramo, i mi ne želimo da u tome više učestvuju naši advokati. Preuzimamo odgovornost za dalji dio sudskog procesa i za dešavanja u Crnoj Gori“, poručio je funkcioner DF-a.

Njegov kolega, Milan Knežević, smatra da je sve što je u prethodna dva dana uradila predsjednica sudskog vijeća u ovom procesu, Suzana Mugoša – bijeg od istine.

„Želimo da pitamo Mugošu: čemu trka, što je muka, polakote, da vidimo šta je s ovim snimkom? Valjda može sad da napiše bratskoj Srbiji dopis, koja je dostavila sav ovaj dokazni materijal, da li je (Saša) Sinđelić sniman u skladu s mjerama tajnog nadzora, odnosno u skaldu sa zakonom. Ona odlično zna da je sniman u skladu sa zakonom i zato ne želi da uvrsti snimak u dokazni postupak, jer onda ne bi bilo završnih riječi, “, rekao je Knežević i dodao da je optužnica o uvom postupku sahranjena.

„Kolega Mandić i ja ćemo samo učestvovati na trećem jutru, ili eventualno ne četrdesnici, da održimo nekrolog optužnici“, istakao je on

Knežević je imao i poruku za glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića.

„Kilo luka crmničkoga je 15 eura“, poručio je on.

Advokat Dušan Radosavljević smatra da je odluka njegovih branjenika iznuđena, ali potpuno logična.

„Dođe trenutak kad je ćutanje glasnije od riječi. Ovo je proširenje pravničkog područja borbe. I dalje smo njihovi advokati. Nismo imali drugi izbor sem da postupimo kao što smo postupili“, kazao je on novinarima.

Njegov kolega, Miroje Jovanović, kaže da se 25. jula 2017. dogodilo ono što je odredilo ovaj proces – Saša Sinđelić je dobio status svjedoka saradnika.

„Tražili smo njegovo medicinsko vještačenje, to je odbijeno, i tada nam je bilo jasno da ona (Suzana Mugoša) njemu hoće da pokloni vjeru. Sudsko vijeće se uplašilo da pozove Mila Đukanovića za svjedoka, a on je navodno trebalo da bude ubijen, i Duška Markovića koji je posjedovao neke informacije. Mi se u sudnicu u ovaj fazi ne možemo vratiti“, naveo je on.