Crnogorski vojnici idu u Irak do kraja godine

Pripadnici Vojske Crne Gore počeće učešće u NATO misiji u Iraku (NMI) do kraja ove godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Objavljeno: 18. 03. 2019 - 06:05
Ilustracija

Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je angažovanje do dva crnogorska vojnika u novoj misiji Alijanse.

- Članstvom Crne Gore u NATO stvorena je objektivna potreba da se nastavi sa aktivnim učešćem i doprinosom Vojske Crne Gore za jačanje očuvanja mira u regionu i svijetu. Po usvajanju odluke od strane Skupštine, pristupiće se izboru pozicija za štabne elemente u NMI, a zatim i pripremi i upućivanju kandidata. Realno je očekivati upućivanje pripadnika VCG do kraja 2019. godine - kazali su iz resornog ministarstva.

NEBORBENA MISIJA

U Ministarstvu podsjećaju da je na osnovu zahtjeva vlade Republike Irak, NATO na samitu u Briselu u julu 2018. Pokrenuo misiju Alijanse u ovoj državi. Njen cilj je nastavak izgradnje kapaciteta i obuka Oružanih snaga Republike Irak. Na ovom samitu, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je učešće crnogorskih vojnika u misijama u Iraku i Letoniji. Osam pripadnika Vojske, krajem prošle godine, upućeno je u Letoniju.

U Ministarstvu pojašnjavaju i da misija u Iraku ima neborbeni karakter.

- Misija će biti sastavljena od nekoliko stotina pripadnika i biće usmjerena ka izgradnji efektivnijih i održivijih odbrambenih bezbjednosnih struktura, poboljšavajući profesionalizam iračkih snaga, pomažući im u borbi protiv terorizma, unapređenju bezbjednosti i prevenciji obnavljanja terorističkih aktivnosti protiv ISIS i drugih terorističkih grupa - navode iz resora odbrane.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)