Protesti u Crnoj Gori nisu samonikli, iza njih stoje Rusija i Srbija

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero, za CdM tvrdi da se Rusija još nije pomirila s time da su joj Makedonija i Crna Gora izmakle iz zone uticaja, pa zato i postaje sve nervoznija i sve agresivnija prema administraciji u Podgorici.

Objavljeno: 19. 03. 2019 - 07:59

Komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, on tvrdi da, iako je Crna Gora u vrlo osjetljivoj situaciji, koja pomalo naliči na onu u kakvoj je bila Makedonija, kad je upravljanje državom preuzeo Zoran Zaev, jasno je da protesti koji se sada događaju nisu “grass root”, samonikli, nego da su itekako “zasijani i zalijevani” izvana, odnosno, ne pravimo se nevještima, iz Srbije i Rusije.

“Nervozu Rusije, doduše, lako je očitati i u odnosu na državu koju je obilježavala, a i dalje obilježava, pokornost u odnosu na Rusiju, dakle čak i prema Srbiji, a ta se nervoza pojavila nakon prvog signala da bi se Srbija mogla oteti ruskom uticaju. Naime, izgleda da su pregovori Kosova i Srbije o definisanju međusobne granice prekinuti u trenutku kad se naziralo rješenje, a da je razlog prekida dijaloga prije svega ruski pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nakon što bi se, naime, riješilo pitanje Kosova, Rusija bi izgubila polugu uticaja na Srbiju, a Srbiji bi se, kao i Makedoniji, otvorio put pristupanja Evropskoj uniji”, jasan je Đenero.

Politički analitičar poručuje da, iako se i protesti u Beogradu označavaju kao posljedica rada međunarodnih agentura, ta je procjena je posve pogrešna.

“Beogradske demonstracije su nestrukturirane i bez matrice koja bi mogla ugroziti Vučića, a njegova promjena diskursa prema protestima i početak upotrebe represije u autoritarnom društvu kavo je ono u Srbiji, samo će ojačati Vučićev uticaj. Toga su svjesni zapadni analitičari i političari, koji se prema protestima, ali i prema opoziciji u Srbiji odnose vrlo rezervisano”, smatra on.


Ipak, Đenero napominje kako je položaj protivnika administracije u Podgorici drugačiji.  Tvrdi da se radi o pokretu koji bi trebao samo umanjiti društvenu distancu prema “crnogorskoj”, velikosrpskoj i proruskoj opoziciji i toj strukturi koja dovodi u pitanje opstanak crnogorske neovisnosti i crnogorskog euroatlantizma osigurati uticaj na dio glasača koji podržavaju nezavisnost Crne Gore.

“Zapad je rezerviran prema događanjima u Crnoj Gori, jer se i u Evropskoj uniji shvata kontekst tih protesta, ali EU propušta osnažiti administraciju u Podgorici. Najveći problem s EU je činjenica da je ona, suočena s izborima za Evropski parlament u maju i nakon toga novom izgradnjom evropskih institucija, izgubila fokus u odnosu na procese u susjedstvu, koji su itekako važni za dugoročnu stabilnost, ne samo evropskog okruženja nego i same EU. Problem je i taj golemi zamor proširenjem, koji se itekako osjeća u ovom sazivu Europske komisije, ali i u europskoj javnoj upravi. Jedini način koji bi Crnoj Gori osigurao stabilizaciju je ubrzanje pregovora o članstvu i jasna individualna perspektiva članstva, a to nažalost izostaje”, kazao je Đenero za CdM.