Stranci povukli 405 miliona eura

Građani Crne Gore u prošloj godini su najviše investirali u Kipar 43,8 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Objavljeno: 23. 03. 2019 - 06:42

Podsjetimo da se iz Crne Gore u prošloj godini kroz investicije odlilo čak 515 miliona eura. Od toga su ulaganja rezidenata u inostranstvo bila 110,4 miliona.

ZEMLJE

Pored Kipra omiljene destinacije su Slovenija, Holandija i Srbija.

- Rezidenti Crne Gore su najviše investirali u Kipar - 48,3 miliona eura, Sloveniju 15,1 milion, Holandiju 13,3 miliona i Srbiju 12,2 miliona eura - kazali su Pobjedi iz CBCG ne ulazeći u detalje.

Iz CBCG su pojasnili da se u strukturi odliva najveći dio odnosi na interkompanijski dug 65,7 miliona eura, investicije u banke i preduzeća 28,1 milion eura i ulaganja u nekretnine 16,6 miliona eura.

Podaci Centralne banke pokazuju da su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 405,1 milion. Pitanje, kojim nerezidentima i pojedinačno najvećim iznosima se radi, ostalo je bez odgovora zbog zakonske barijere.

-Shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, podaci o pojedinačnim investicijama smatraju se individualnim podacima koji su strogo povjerljivi i iz tog razloga nijesu dostupni javnosti- pojasnili su iz CBCG.

Podsjetimo da je, takođe, prema preliminarnim podacima, u 2018. neto priliv stranih direktnih investicija iznosio 327,6 miliona eura, što je 32,4 odsto manje u poređenju sa prethodnom godinom.

Iz Centralne banke našoj redakciji su kazali da i to ima veze sa odlivom, odnosno povlačenjem.

- Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja jedne velike kompanije u poređenju sa 2017. godinom - objasnili su iz CBCG i dodali da su i pored toga zadovoljni prilivom stranih investicija jer su iznosile „visokih 7,1 odsto BDP-a“.
Iz Centralne banke nijesu naveli koja velika kompanija je povukla vlasnički udio jer ih u tome takođe sprečava zakon.

Podsjetimo da je italijanskoj kompaniji A2A za povlačenje iz EPCG Vlada polovinom maja prošle godine platila 69 miliona eura, a u septembru iste godine EPCG je od Itaslijana otkupila 13 miliona akcija za 51,6 miliona eura.

(opširnije u Pobjedi)