"Ispunjenje zahtjeva do 13. aprila, u suprotnom će u Beograd cijela Srbija"

Protest "1 od 5 miliona" počeo je u Beogradu pod parolom "Isto mjesto - isti zahtjevi", uz himnu Srbije i minut ćutanja za žrtve NATO bombardovanja 1999. 

Objavljeno: 23. 03. 2019 - 20:36

Čelo kolone u šetnji prepušteno je studentima koji su bili privođeni tokom nasilnih demonstracija prošlog vikenda, prenosi B92. 

Na platou kod Filozofskog fakulteta najprije se obratio glumac Branislav Lečić, koji je pozivao demonstrante na miran protest, i da ne nasjednu na moguće provokacije.

Zahtjevi su, kaže, ostavka državnog vrha, predsjednika države, vlade i parlamenta, rukovodstva RTS-a i REM-a, kao i obezbjeđivanje uslova za poštene izbore u roku šest do devet mjeseci.

Rok za ispunjenje tih zahtjeva je 13. april, a, u suprotnom, kaže, u Beograd će doći "cijela Srbija".

Naveo je da je i prije 28 godina imao iste zahtjeve da mladost i srpska pamet kažu svoju riječ.

Nakon Lečića, obratio se general u penziji Sreto Malinović, koji je kazao da je sjutra 20 godina od NATO intervencije na Srbiju, da je pružen otpor koji agresor nije očekivao, a da se sve, poslije neselektivnog bombardovanja i stradanja i civila, završilo sporazumom, kojim su "žrtve i traume naroda učinjene uzaludnim".

Naveo je da državu vode oni koji govore o evropskim vrijednostima, a urušavaju je, i koji "poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet".

On je, kako je naveo, imao ličnu poruku kolegama - "otadžbina je iznad svega, a otadžbina je narod koji je ovdje, na ulici, i ne dižite pendreke na narod".

Nakon obraćanja, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju, do zgrade RTS-a, gdje će održati "Dnevnik slobodne Srbije", a građanima će se obratiti studenti Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, učesnici protesta, privođeni zbog napada na policajce i upada u RTS prošlog vikenda.

Prošle subote je grupa demonstranata, predvođena liderima opozicije, upala u zgradu Radio-televizije Srbije, zahtijevajući uživo uključenje u program.

Nakon višečasovnih zahtjeva da mirno napuste zgradu, pripadnici Žandarmerije potisnuli su ih iz zgrade, a oni su još neko vrijeme bili ispred sjedišta Javnog servisa.

Prvi protest u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.