Božović: Crnogorska je svetionik građanskog karaktera CG

Predsjednik OO Crnogorske Tivat i član Predsjedništva Crnogorske Goran Božović smatra da javnost treba da zna da Crnogorska ne samo da je na pravom putu, nego da predstavlja svetionik državotvornosti i građanskog karaktera Crne Gore u punom smislu. Tvrdi da mediji “stavljeni pod šapu Demokrtske partije socijalista” napadaju predsjednika ove partije Vladimira Pavićevića.

Objavljeno: 24. 03. 2019 - 15:19

“O konceptu ustavnog ili državnog patriotizma, koji jasno označava bezuslovno prihvatanje Crne Gore kao svoje domovine koju treba poštovati i voljeti, kao i vrijednosti utvrđenih Ustavom Crne Gore, od strane svih njenih građana bez obzira na etničku ili bilo koju drugu pripadnost ili različitost, danas se afirmativno određuju mnogo jači politički subjekti, parlamentarne stranke građanske orjentacije, sa kojima danas zajednički djelujemo na putu oslobađanjanja crnogorskog građanina od užasnog straha koji je nametnula odnarođena vlast. Crnogorska, koja je partija u razvoju, nastaviće da insistira na kohezivnim elementima i idejama u našem društvu i baš zbog toga što je to budućnost Crne Gore, naša partija će imati sve značajniju ulogu na političkoj sceni Crne Gore”,  izjavio je Božović.

On dalje navodi da Crnogorska nije nacionalistička partija, kako je pogrešno poimaju pojedini nedovoljno politički edukovani i neprosvjećeni politički akteri, a naročito dio preostrašćene laičke javnosti.

Kako ističe, bilo bi apsurdno da se u matičnoj državi jedna etnička skupina politički organizuje na toj osnovi.

Djelovanje Crnogorske se zasniva na jasno određenom građanskom konceptu, đe se različitost tretira kao bogatstvo. Crnogorska kao partija naglašava važnost ustavnih odrednica i načela naše domovine Crne Gore, a kako tvrdi Božović, suverenitet i nezavisnost Crne Gore za Crnogorsku predstavljaju aksiom i oko toga nema pregovora.

Božović poručuje da niko ne treba da strahuje za crnogorski identitet.

“Ja nosim taj barjak kao Crnogorac, i kao potomak crnogorskih komita, ali to je moja lična borba u okviru građanske Crne Gore, đe ima dovoljno prostora za svakog da čuva i njeguje identitetske odrednice ne ugrožavajući pluralizam koji de fakto čini našu državu. Upravo istrajavajući na ispunjavanju programskih načela i ciljeva Crnogorske kao što su sloboda, jednakost, pluralizam, demokratija, vladavina prava, odgovornost, ravnopravnost, ljudsko dostojanstvo, poštovanje tradicije i svega ostalog, stvaramo ambijent u kojem niti jedan identitet neće biti osporavan pa ni crnogorski, što je na žalost trenutno prisutno u Crnoj Gori. Ali to je upravo rezultat koketiranja vladajuće političke elite sa pojedinim strukturama radi trenutnih političkih poena i interesa, insistirajući na podjelama kojima dugoročno ruše sve zdrave osnove građanske, demokratske i savremene države, pa su čak i u zakonima propagirali proporcionalno zapošljavanje u državnim organima u odnosu na nacionalnu i vjersku pripadnost što predstavlja svojevrstan apsurd”,  zaključuje on.