Lekić: Neophodna puna istina o 1999. godini

NATO bombardovanje ostavilo je dalekosežne posljedice ne samo na balkanskom prostoru, već i međunarodnom planu, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić, dodajući da je puna istina o 1999. godini neophodna zbog zajedničke budućnosti.

Objavljeno: 24. 03. 2019 - 17:23

Lekić je kazao da se sa distance od 20 godina treba prisjetiti na uzroke, ratna događanja i posljedice rata 1999. godine, bez gnijeva i pristrasnosti.

“Ako to možda nije moguće, ili nije moguće do kraja kod sukobljenih strana, ipak je neophodana puna istina”, ocijenio je Lekić.

Kako je naveo, upravo je istina dobro stradala, prije, tokom i poslije rata. 

“I to od sve tri strane. NATO strana se u tome nije razlikovala, pa i u počinjenim zločinima, od balkanskih partnera, prijateljskih i neprijateljskih”, rekao je Lekić

On je kazao da se jedna od mogućih interpretacija tog rata pojavila iste godine u komentaru oktobarskog broja Foreign Affairs, prestižnog američkog časopisa za međunaronu politiku, pod naslovom “Perfektan promašaj”. 

Lekić je rekao da i danas traju dalekosežne posledice tog rata ne samo na balkanskom prostoru, već i međunarodnom planu.

”Crna Gora je na specifičan način živjela svoju dramu tog rata. Nažalost i sa nevinim žrtvama” istakoa je Lekić.

Dodaje da posebno zločin u Murinu ostaje dio neizbrsive istorije i kolektivne svijesti u Crnoj Gori. 

“Koliko je vremena trebalo da prođe da bi vladajuća elita ovdje – poslije huškanja na represije prema Albancima na Kosovu, zatim saradnje sa nosiocima agresije na zemlju kojoj su pripadali makar i tranziciono – rekla nešto nepropagandno i ozbiljno, s porukom vrijednosnog izgrađivanja jedinstva zemlje. Na bazi iskustva istorije. Daleke i one nedavne”, naveo je Lekić

Lekić je kazao da je današnja izjava premijera Duška Markovića, makar u nekim segmentima, imala elemente ozbiljnosti.

“Za razliku od hora jednostrane, dnevne propagande, plaćenih falsifikatora, u kojoj su lažne interpretacije i ciljanje podijele u društvu obrazac za trajanje na vlast. I to trajanja, dobrim dijelom, na osnovama kriminala i korupcije, te ontološke bolesti crnogorskog društva”, zaključio je lider Demosa.