Nova odlikovala Bećkovića, Glavni odbor održavaju u Beogradu

Svečana sjednica Glavnog odbora Nove srpske demokratije, na kojoj će biti uručen orden „Marka Dakovića“ srpskom pjesniku Matiji Bećkoviću biće održana u subotu 30. marta u Beogradu, saznaju Dnevne novine iz više izvora.

Objavljeno: 26. 03. 2019 - 07:37

Prema saznanjima Dnevnih novina, Nova srpska demokratija se odlučila na ovaj neobičan korak, da održi sjednicu GO u susjednoj državi kako bi “pokazala da zabrane i granice ne mogu razdvojiti Srbe”.

Kako se navodi, s obzirom na sramni čin crnogorskih vlasti, koje su zabranile ulazak u Crnu Goru Bećkoviću i još trojici poznatih srpskih intelektualaca, rukovodstvo Nove je je donijelo odluku da svečanu sjednicu Glavnog odbora na kojoj će se Bećkoviću dodijeliti povelja održi u Beogradu.

“Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku odnarođenom crnogorskom režimu da neće uspjeti u svom naumu da uspostavi vještačke barijere među Srbima i da je nama otadžbina svugdje gdje su ljudi poput Bećkovića”, saopštila je Nova krajem januara ove godine.

Glavni odbor Nove, čiji je predsjednik Andrija Mandić, još 29. januara je odlučio da orden “Marka Dakovića” dodijeli Bećkoviću.

Nova srpska demokratija nije saopštila detalje održavanja svečane sjednice Glavnog odbora u Beogradu i da li će većina članova ovog partijskog tijela prisustvovati svečanosti obzirom da GO Nove ima 106 članova.

Istog dana za kada je zakazana svečana sjednica Glavnog odbora najjače opozicione partije u Podgorici će biti održani i protesti “Odupri se”. Organizatori protesta su izrazili očekivanje da će na bini biti prisutno svih 39 poslanika opozicije. Obzirom da su poslanici Nove većinom i članovi Glavnog odbora neizvjesno je da li će se oni, ali i ostali funkcioneri uopšte pojaviti na protestima. Poznato je da protestima prisustvuje najveći broj građana koji podržavaju Demokratski front čiji je Nova glavna članica. Istovremeno DF je ponudio dogovor organizatorima protesta i opozicionim partijama, pa će subotnja politička dešavanja biti posebno interesantna.

Povelja “Marko Daković” je nagrada koju je Nova ustanovila 2018. godine na, kako je saopšteno, 100. godišnjicu ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom.

Prvi laureat ove nagrade biće Bećković, kako se navodi, najveći živi srpski pjesnik i baštinik tradicije pobornika ujedinjenja Srbije i Crne Gore.