Brajović završio posjetu Vatikanu

U okviru svoje posjete Svetoj stolici, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se u Apostolskoj palati sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i sekretarom za odnose sa državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

Objavljeno: 28. 03. 2019 - 15:07

U odvojenim susretima, najviše je bilo riječi o značaju otvaranja Apostolske nuncijature u Crnoj Gori, prilikama u regionu, zakonskom regulisanju pitanja slobode vjeroispovijesti, kao i omogućavanju pristupa Vatikanskom arhivu.   

U tom kontekstu, predsjednik Brajović je rekao da uvid u dio dostupne građe Vatikanskog arhiva, kao i planirano otvaranje diplomatskog predstavništva Vatikana u Podgorici, predstavljaju važne korake za jačanje odnosa naše zemlje i Svete Stolice u svim njenim aspektima: političkim, istorijskim, naučnim, kulturnim i drugim. 

parolinivanbrajovic2Predsjednik Brajović i kardinal Parolin ocijenili su odnose dviju država odličnim, čemu posebno doprinosi intenzivna razmjena posjeta na najvišem nivou. Istaknuto je takođe da Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba da odražava duh crnogorskog Ustava, kako bi na kvalitetan način i u tom segmentu bila obezbijeđena zaštita slobode pojedinca.   

Značaj očuvanja i unaprjeđenja dijaloga, tolerancije i saradnje, kao tradicije i istorijske vrijednosti koju njeguje savremena Crna Gora, istaknut je i u razgovoru sa sekretarom za odnose sa državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom. Regionalna stabilnost i očuvanje dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu čine ovaj region bližim Evropskoj uniji i njenim vrijednostima  - zaključeno je između ostalog na ovom sastanku.

malteski-redivanbrajovicPredsjednik Brajović je apostofirao značaj otvaranja Vatikanskih arhiva za istraživače iz Crne Gore, što će učiniti da se detaljnije upozna i dodatno obogati naše istorijsko nasljeđe.

galagerivanbrajovic

Sa Velikim kancelarom Suverenog viteškog malteškog reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom iskazano je očekivanje da će novi ambasador u Crnoj Gori doprinijeti uspješnoj realizaciji projekata od obostranog interesa. Predsjednik Skupštine je iskazao zahvalnost na dosadašnjem angažovanju Malteškog reda na zaštiti i promociji ikone Bogorodice Filermose, što predstavlja jedan od prioriteta i u predstojećem periodu.