Masovan odziv školi rezidbe maslina u Baru

Društvo maslinara Bar je uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Srednje stručne škole iz za sve zainteresovane crnogorske maslinare organizovalo „Školu rezidbe maslina“.

Objavljeno: 01. 04. 2019 - 08:27

Izuzetna posjećenost škole je potvrdila procjene da je crnogorskim maslinarima bila neophodna obuka ove vrste. Poznato ime Edija Družetića iz Istre, diplomiranog inženjera agronmije i priznatog stručnjaka za maslinarstvo i maslinovo ulje je privuklo veliki broj maslinara sa cijele crnogorske obale. Pored mnogobrojnih maslinara iz Bara, obuci su prisustvovali i maslinari iz Boke Kotorske, Grblja, Budve, Petrovca, Ulcinja i Podgorice.

Obuka se sastojala iz dva segmenta, i to teorijskog kada se govorilo uopšte o maslinarstvu sa posebnim osvrtom na rezidbu maslina i praktičnog  u maslinjaku Srednje stručne škole iz Bara. 

"Društvo maslinara Bar je do sada na jednom mjestu okupilo najveći broj maslinara a posebnu vrijednost ove obuke predstavlje veliki broj mladih maslinara, kojih je bilo više od 50 procenata na ovoj obuci", saopšteno je Portalu Analitika iz tog udruženja. 

skolarezidbemaslinabar

Edi Družetić i njegov kolega Aleksandar Bašić Palković su maslinarima predstavili više načina rezidbe maslina, demonstrirali su rezidbu na starim stogodišnjim maslinama kao i na mladim koje su posađene prije četiri godine. Mladi maslinari su neprekidno postavljali pitanja Ediju i Aleksandru i od njih dobijali odgovore i korisne savjete. Nakon osnovne obuke, maslinari su se podijelili u grupe i svaka grupa je krenula sa rezidbom jedne masline dok su ih Edi i Aleksandar obilazili i savjetovali kako da primjene naučeno.

"Drušrvo maslinara je ponosno što je uspjelo da u Baru okupi maslinare iz svih maslinarskih krajeva Crne Gore, što su polaznici obuke većinom bili mladi maslinari i što ja obuci prisustvovalo više dama koje se nisu ustručavale da uzmu makaze u ruke i režu masline.  Pored maslinara, obuci je prisustvovala i profesorica Biotehničkog fakulteta dr. Biljana Lazović kao i predstavnica Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Slavica Kontić. Polaznici koji su uspješno završili oba segmenta obuke će na prigodnoj svečanosti u skoroj budućnosti dobiti sertifikate", ističe se u saopštenju i dodaje da veliko interesovanje crnogorskih maslinara i uspješno realizovana obuka obavezuju Društvo maslinara da nastavi sa sličnim edukacijama i okupljanjima.