Za ilegalan prevoz uzimali od 400 do 7.000 eura

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 21 osobe zbog sumnje da su za naknade od 400 do 7.000 eura organizovali krijumčarenje migranata preko granice.

Objavljeno: 02. 04. 2019 - 06:30

Istragom su obuhvaćeni policajci - Goran Mugoša (33) i Predrag Vlahović (40) iz Podgorice, zatim Nemanja Šćepanović (31) iz Podgorice, Marko Samardžić (34) iz Podgorice, Ivan Goranović (22) iz Nikšića, Radosav Janković (43) iz Nikšića, Darko Novović (44) iz Nikšića, Nikola Merdović (32) iz Mojkovca, Zilhad Rastoder (35) iz Podgorice, Miloš Perišić (35) iz Podgorice, Darko Alibabić (33) iz Podgorice, Nikola Vujisić (32) iz Podgorice. Pod istragom su i Dražen Cvijović (27) iz Podgorice, Milisav Bojanić (50) iz Nikšića, Mišo Vojinović (58) iz Nikšića, Bogdan Vuletić (34) iz Podgorice, Jagoš Jelenić (28) iz Podgorice, Ozgen Dogukan (37) iz Turske, Aleksandar Radošević (39) iz Podgorice, Bogdan Vučetić (35) iz Podgorice i Jagoš Jelenić (29) iz Podgorice.

U naredbi koja je napisana na trinaest strana, u koju je Pobjeda imala uvid, opisane su uloge i zadaci svih okrivljenih koji su, prema stavu tužiteljke Mire Samardžić, postali članovi kriminalne grupe koju je predvodio Nemanja Šćepanović.

ZADUŽENJA Šćepanović je, prema sumnjama istražitelja, početkom jula 2018. godine organizovao kriminalnu grupu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, BiH i Hrvatske. On je preko drugih saradnika angažovao Samardžića, Goranovića, Jankovića, Mugošu, Novovića, Vlahovića, Rastodera, Perišića, Alibabića, Ozgena, Vlahovića i Radoševića radi krijumčarenja stranih državljana iz Sirije, Libije, Pakistana, Eritreje, Nepala i Palestine koji do Crne Gore dolaze nelegalnim prelaskom van granične linije Albanije.

U blizini Božaja, kako se sumnja, bio je organizovan prihvat i prevoz kroz Crnu Goru radi prebacivanja u BiH, Hrvatsku i ostale zemlje za novčanu korist. Marko Samardžić je, prema navodima iz istrage, imao zadatak da preuzima migrante i prevozi ih do graničnih prelaza radi nelegalnog prelaska granice Crne Gore, zatim da ih transportuje kroz BiH, Hrvatsku i dalje u Italiju. Samardžićeva uloga bila je i da angažuje i druge članove radi prevoza migranata. Ivan Goranović imao je zadatak da angažuje druge članove radi prevoza i „čisti put“ prilikom prevoza migranata kroz Crnu Goru i BiH. Radosav Janković, kako se sumnja, prevozio je migrante od Podgorice do granice sa BiH, radi daljeg krijumčarenja, dok je Goran Mugoša „usmjeravao preuzimanje i preuzimao migrante u pograničnom pojasu sa Albanijom i prevozio ih do Podgorice, radi daljeg krijumčarenja“. Darko Novović je, prema sumnjama istražitelja, preuzimao migrante na teritoriji Nikšića i prevozio ih do graničnih prelaza prema BiH, radi daljeg krijumčarenja u zemlje Evropske unije, dok je Nikola Merdović preuzimao migrante na graničnom prelazu sa Albanijom i prevozio ih kroz Crnu Goru. Nikola Vujisić je, prema navodima iz istrage, preuzimao i prevozio migrante kroz BiH i Hrvatsku, dok je Goran Vlahović preuzimao migrante u Hrvatskoj, radi daljeg krijumčarenja u ostale zemlje Evropske unije.

Zilhad Rastoder je, kako se sumnja, preuzimao migrante i prevozio ih kroz Bosnu i Hercegovinu nakon njihovog nelegalnog prelaska granice Crne Gore. Miloš Perišić je, prema sumnjama istražitelja, preuzimao migrante u pograničnom pojasu sa Albanijom i prevozio ih na teritoriju Crne Gore, radi daljeg krijumčarenja u zemlje EU. Darko Alibabić je, kako se sumnja, učestvovao u preuzimanju migranata radi daljeg krijumčarenja i obavještavao je o prisustvu policije na putu prilikom njihovog prevoza kroz Crnu Goru. Ozgen Dogukan je imao zadatak da komunicira sa migrantima, da ih tokom nelegalnog prelaska granice preuzima u Sarajevu, radi njihovog daljeg krijumčarenja u zemlje EU. Sumnja se da je Predrag Vlahović preuzimao migrante u pograničnom pojasu sa Albanijom i obavještavao o prisustvu policije na putu prilikom njihovog prevoza u Crnu Goru i radi krijumčarenja u BiH. Zadatak Aleksandra Radoševića, prema sumnjama Tužilaštva, bio je da preuzima migrante u pograničnom pojasu sa Albanijom kako bi nelegalno prešli u zemlje EU, prevozio ih kroz Crnu Goru i BiH.

TARIFE Osumnjičeni su, prema navodima iz istrage, više puta krijumčarili ljude preko granice Crne Gore u BiH i Hrvatsku, od 12. do 14. jula. Šćepanović i Samardžić su, kako se sumnja, krijumčarili neutvrđen broj migranata iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku i Italiju za 7.600 eura. Zatim su Mugoša i Šćepanović, kako se sumnja, 15. jula prošle godine nelegalno prevezli sedam stranih državljana iz pograničnog područja u blizini Božaja do Podgorice za 1.100 eura. Istog dana, sumnja se da su Šćepanović, Samardžić i Ozgen prevezli neutvrđeni broj stranih državljana iz Tirane do Podgorice, pri čemu su nelegalno prešli granicu šumskim putem. Šćepanović, Samardžić i Novović su, kako se sumnja, 18. jula neutvrđeni broj stranih državljana prevezli iz Podgorice do Vilusa, radi daljeg krijumčarenja u BiH. Samardžić i Šćepanović su, kako se sumnja, od 23. do 27. jula krijumčarili neutvrđeni broj stranih državljana i prevozili do Hrvatske za 5.000 eura.

Goranović, Samardžić i Šćepanović su 18. avgusta, sumnja se, prevozili pet stranih državljana od Bileće do Sarajeva radi krijumčarenja u zemlje EU, za 1.600 eura. Zatim su, kako Tužilaštvo sumnja, 23. avgusta Šćepanović, Vlahović iz pograničnog područja sa Albanijom prevezli strane državljane do Podgorice radi daljeg krijumčarenja u druge države za 440 eura. Šćepanović i Vlahović su, takođe, 1. septembra, kako istraga ukazuje, prevezli iz Podgorice do mjesta Petrovići u blizini graničnog prelaza sa BiH neutvrđeni broj stranih državljana radi krijumčarenja u BiH.

Nakon toga su, kako se sumnja, 15. septembra Šćepanović, Alibabić i Mugoša prevezli neutvrđeni broj stranih državljana. Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa prihvatala migrante, prevozila i obezbjeđivala smještaj i ilegalni prelazak državne granice na ruti Albanija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina – Hrvatska i od maja 2018. godine prokrijumčarila više grupa ljudi koje su brojale od pet do 10 osoba.