Tramp: Članice NATO-a moraju da povećaju izdvajanja za odbranu

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio je danas članice NATO-a zbog povećanja njihovih finansijskih doprinosa Alijansi, ali ih je i pozvao da izdvajaju još više sredstava, navodeći da SAD i dalje imaju disproporcionalan udio u troškovima odbrane Evrope.

Objavljeno: 02. 04. 2019 - 23:00
Foto: Tanjug/AP, Evan Vucci

Tramp, koji je ranije nagovijestio da bi mogao da povuče SAD iz Alijanse ako njene članice ne povećaju znatno svoja izdvajanja za odbranu, izdvojio je Njemačku kao zemlju koja nije u dovoljnoj mjeri povećala finansijske doprinose.

"Njemačka ne plaća svoj dio. Imam simpatije prema Njemačkoj, ali oni ne plaćaju koliko bi trebalo. Mi plaćamo veliki dio troškova NATO-a koji u osnovi štiti Evropu", rekao je Tramp.

On se danas u Bijeloj kući sastao ss generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji boravi u Vašingtonu povodom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja alijanse.

"Radimo zajedno na tome da neki od naših saveznika počnu da plaćaju svoj dio. U nekom trenutku, to će morati da bude povećano", rekao je Tramp novinarima pred Stoltenbergom.

Stoltenberg je zahvalio Trampu na njegovoj "snažnoj posvećenosti NATO-u" i na tome što podstiče članice alijanse da povećaju izdvajanja.

Finansijska izdvajanja 29 članica NATO-a, koja su bila smanjena po okončanju Hladnog rata, počela su da se povećavaju od 2014. godine, prije nego što je Tramp postao predsjednik SAD-a.

Poslije ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim, članice su se dogovorile da povećaju budžete za odbranu i da do 2024. godine počnu da izdvajaju dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove odbrane. SAD troše oko 3,4 odsto BDP-a na odbranu.

Njemačka je na meti Trampa jer sada planira da troši 1,5 odsto BDP-a do 2024. godine. Otkako je Tramp postao predsjednik SAD-a, ostale članice NATO-a povećale su budžete za odbranu za 41 milijardu dolara.

Do kraja 2020. godine, povećanje će iznositi 100 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg.