Posao prvo ponuditi domaćim radnicima

I Podgorica je, nakon Berana, Bijelog Polja, Pljevalja i Nikšića, na jednom mjestu objedinila nezaposlene koji žele posao u sezoni i brojne privrednike iz primorskog regiona, ali i lokalne poslodavce koji imaju upražnjena radna. Danas se u Glavnom gradu predstavilo preko trideset poslodavaca.

Objavljeno: 17. 04. 2019 - 14:30

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić je kazao da se na evidenciji nezaposlenih u Područnoj jedinici Podgorica (za opštine Kolašin, Cetinje, Danilovgrad, Golubovci i Tuzi) nalazi 10.278 nezaposlenih. Stopa registrovane nezaposlenosti iznosi 11.15 % i znatno je niža od državnog prosjeka. Naime, u Crnoj Gori je trenutno 37.970 nezaposlenih a registrovana stopa je 16.37%.

„Svake godine preko 1000 Pogoričana, sa Biroa rada, đaka i studenata, nađu sezonski posao na primorju. Ohrabruje podatak da se od početka godine, na sezonskim poslovima, iz Podgorice zaposlilo već 495 domaćih radnika a iz cijele Crne Gore već 2.300. Ambicija Zavoda da ovog ljeta taj broj bude i iz Podgorice i iz cijele Crne Gore značajnije veći. Vjerujem da ćemo premašiti plan i posredovati u zapošljavanju za 11.000 sezonaca“, saopštio je Mustafić..

Upravo sezonsko zapošljavanje je, po riječima Mustafića, prilika da se poveća zaposlenost, u svim opštinama u državi.

„Zato i danas, iz Podgorice, vas koji posao nudite ali i vas koji ga tražite - još jednom pozivam da iskoristite šansu. Učinimo zajedno sve da domaći radnici, oni sa evidencije nezaposlenih ali i mladi ljudi, đaci i studenti, u najvećem mogućem obimu učestvuju u izgradnji i prezentaciji naše države kao turističke destinacije. Izazova je dosta pa neka i ovoga ljeta Crna Gora radi – zaposlimo domaće“, poručio je direktor Zavoda.

 

zzz2

 

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović je istakao da je obaveza svih u sistemu državne i lokalne uprave da daju snažan doprinos zapošljavanju domaće radne snage.

„Smatram da je u tom dijelu Glavni grad dobar partner državnim organima i kada je posrijedi kreiranje podsticajnih uslova za bavljenje biznisom, koji za posljedicu imaju veću zaposlenost, ali i kada je riječ o realizaciji kapitalnih projekata i investicija“, naglasio je Vešović.

On je istakao da Glavni grad realizuje projekte vrijedne 200 miliona eura, koji će generisati brojna radna mjesta.

„Nadam se da će naši sugrađani iskoristiti i priliku da steknu nova znanja i vještine i da će uspjeti da pronadju zaposlenja u ugostiteljstvu, turizmu, građevinarstu i ostalim privrednim granama u okviru kojih postoji veliki potencijal za nova radna mjesta“, poručio je Vešović.

Današnji mini sajam u Podgorici organizovali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i Zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Glavnim gradom, a u okviru Javne kampanje države “Zaposlimo domaće” – da Crna Gora radi!

Prošle sedmice ovakve aktivnosti Zavod je uspješno organizovao u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, a juče i u Nikšiću. Na svim sajmovima je odziv poslodavaca iz primorskih opština bio izuzetan, a priliku da razgovaraju sa njima i direktno apliciraju za određeno radno mjesto, minulih dana, iskoristili su brojni nezaposleni.