Svijet je znao da mi se ruši, ali smo izašle kao pobjednice

Podgoričanka, Sara Prelević, sa samo 20 godina, je postala mama djevojčica sa Daunovim sindromom, Irme i Ilde, a deset godina kasnije rodila je Inu. Svoju životnu borbu svakodnevno dijeli na društvenim mrežama, gdje je prati preko 126.000 ljudi, a njena nesvakidašnja priča i požrtvovanost su zadivili cijeli region. 

Objavljeno: 19. 04. 2019 - 11:25

Majka hrabrost, kako je mnogi zovu za Portal Analitika priča o teškim trenucima koji su iza nje, svakodnevnoj borbi, velikoj sreći koju osjeća danas, ali i o pružanju podrške osobama sa Daunovim sindromom.

Djevojčice su joj snaga i slabost: Kao i većina žena, Sara Prelević  je jedva čekala da postane majka. Brižljivo je birala odjeću za dijete, okrečila zid sobe, kupila krevetac. Nakon saznanja da će roditi bliznakinje sreća je bila još veća. Šok je uslijedio na porođaju, kada su ljekari ustanovili da njene djevojčice imaju Daunov sindrom. Ti momenti su, prisjeća se ona, bili jako teški.

 “Ja se svojim djevojčicama nisam obradovala, jer je priča koju sam čula od ljekara genetičara bila obeshrabrujuća  - što me sve čeka sa njima imajući u vidu njihovu dijagnozu. Tada nisam znala koliko one mogu da vole i da budu moja snaga i moja slabost. Iako je bilo jako teško, te moje mlade godine su mi dale snagu i hrabrost mnogo veću nego da sam imala 30 i nešto godina”, počinje ova hrabra majka priču za naš portal.

Iako je podrška od tadašnjeg supruga izostala, Sara je odlučila da se bori. U tome su je roditelji svakodnevno hrabrili.

 “Oni su imali glavnu ulogu u našem životu, a uz mog hrabrog oca je sve bilo lakše...Tata je bio taj koji je sa mnom danima pričao, vozio me gdje god je trebalo i pričao da je to sve dar od Boga, da se moramo boriti, a on će nas nagraditi za to i da ću nekada u budućnosti biti srećna uz njih dvije i stvarno je tako”, ističe ona.

sara-prelevic-2

Ova žena borac je dosta vremena provodila sama sa djevojčicama, pokušavajući da bude uz njih u svim momentima. Iako su u svakoj bolnici ubrzo bile “poznate” za njih tri i nazvane tandemom koji obećava, jako se brinula zbog reakcije okoline. Plašila se i da djevojčice neće imati drugare.

“Kada bih čula neki ružan komentar, samo bih stisnula svoje djevojčice za ruke i podigla još više glavu. Iako je znao svijet da mi se ruši na momente, mi smo izašle kao pobjednice u ovome jer smo osvojile srce cijele bivše Jugoslavije, pa čak i šire”, kaže ona.

Ilda i Irma sada pohađaju četvrti razred OŠ Pavle Rovinski, a idu i u Resursni centar za djecu i mlade Podgorica. Iako su se odlično uklopile, druže se sa drugarima, njihovo odrastanje je puno lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka.

 “Najteži period u mom životu je definitivno bila Irmina operacija i  taj momenat kada je ostala bez kose i bila potpuno ćelava. Najsrećniji je bio onaj kada su prohodale poslije toliko fizikalnih vježbi u Igalu, imale su preveliku hipotoniju i ti njihovi prvi koraci su moj najsrećniji period”, objašnjava.

Treće dijete poslije svega: Sara je napravila profil na društvenim mrežama, da bi upoznala širu crnogorsku javnost sa Daunovim sindromom, ali i da bi pomogla onima koji se bore sa sličnim problemima. Danas, njenu instagram stranicu prati preko 126.000 ljudi.

 “Sve je počelo od Facebook stranice Irma i Ilda. Nažalost, stranica je hakovana i izbrisana zlobom nekih ljudi. Uporedo smo izbacali slike i na instagram profilu...Željela sam da ljudima pokažem da Daunov Sindrom nije prelazan i da neće preći na nečije dijete ili nekoga. Dobila sam jako veliku podršku”, ističe.

Ilda je prva djevojčica sa Daunovim sindromom koja je prošetala na modnoj pisti – sa pet godina na Montenegro Fashion Week-u, na humanitarnoj reviji Nade Koljenšić. Deset godina kasnije, sreća joj se opet osmijehnula, kada je rodila djevojčicu Inu, koju ona naziva čarobnicom. Ona je kruna ljubavi nje i njenog supruga Veska, za koga se udala ove godine.

sara-prelevic-3

 “Čarobnica Ina je moj dar od Boga, dobila sam je taman da mi napuni baterije za ostatak života. Ona je naš anđeo i sreća našeg doma. Irma i Ilda su presrećne zbog nove sestre. One je maze, paze, kupaju, oblače, pjevaju pjesmice, uključene su maksimalno u podizanje i brigu oko Ine. Osjećaju se ponosno i srećno kao prave starije sestre”, objašnjava.

Svog novog supruga opisuje kao heroja, koji je imao jako puno strpljenja prema njoj i djeci, ali ih i naučio mnoge stvari.

“Da plivaju bez mišića, da se oslobode mnogih strahova.. On ih je vodio da idu sa njim na posao, na putovanja, obišle su cijelu Evropu, ”, sa osmijehom priča Sara.

Svaki njen dan je ispunjen ljubavlju i srećom, ali je i jako naporan. Sa prvim zracima sunca se budi, a liježe kasno uveče, jer treba sve postići.

sara-prelevic-4-1

“Jako puno radim, Irma i Ilda idu u različite škole, a sada i beba. Ljudi me često pitaju kako sve stižem. Moj savjet majkama koje imaju djecu sa Daunovim sindromom je da ih jako vole, jer je ljubav pokretač svega, ne da rade uz njih, jer eto, tako treba. Samohranim majkama bih poručila da to što je vaša sudbina bila takva, ne znači da ste manje vrijedne, budite ponosne na sebe i vjerujte u svojih pet minuta”, zaključuje Prelević priču za Portal Analitika.

Sara Prelević je postala predstavnik Crne Gore i član Federacije za djecu i omladinu sa Daunovim Sindromom. Otvorila je prvo udruženje za djecu sa Daunovim sindromom, koje će se baviti socijalnim preduzetništvom.

foto: privatna arhiva, gracija