Trajković: Vučić opstruira istragu ubistva Ivanovića

Predsjednica Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju, Rada Trajković, izjavila je u Novom danu N1 da opstrukcija u istrazi ubistva Olivera Ivanovića "dolazi direktno od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

Objavljeno: 22. 04. 2019 - 13:35
Foto: N1

"Kako drugačije da razumijem. Ako vi imate predsjednika države koji izlazi sa istražnim materijalom i otkriva ga javnosti u toku istrage, to je poruka onima koji su svjedočili ili onima koji planiraju da svjedoče da on sve odmah saznaje. Meta sam mu bila ja, povod u stvari, a suština je ležala u tome da on na indirektan način sprječava istragu", ocjenjuje Trajković.

Predsjednik Srbije je nedavno optužio Radu Trajković da se zbog njenog iskaza u istrazi Prištine za ubistvo Olivera Ivanovića, dvojica Srba od 23. novembra do danas nalaze u pritvoru. Korak dalje je otišao direktor Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić, koji je na Tviteru objavio dokument za koji tvrdi da je autentičan, a koji pokazuje šta je u istrazi rekla Rada Trajković.

Trajković to demantuje i kaže da je državni zvaničnici i tabloidi stavljaju na listu za odstrjel, dok Đurić traži zaštitu jer kaže da je dobio prijetnje smrću zbog čitavog ovog slučaja.

"Predsjednik Vučić pravi kampanju sa svojim stranačkim biltenima, to je toliko jasno. Na istim onim na kojima je prije mene bio i Oliver - Alo, Informer, Pink, TV Most...", kaže Trajković.

Trajković navodi da su mnogi Srbi, koji su imali komunikaciju s Oliverom Ivanovićem, pozvani od strane specijalnog tužioca da daju izjave.

"Između ostalih i ja. Na stolu specijalnog tužioca su bile sve moje izjave, iz medija uglavnom. Bilo je i lične prepiske. Ali bilo je i moje gostovanje na dan ubistva na TV Hepi u Beogradu gdje sam sve isto govorila - da iza zločina stoji, u smislu organizacije i logistike, mafija sa sjevera Kosova", navodi Trajković.

Dodaje da tom prilikom kazala da vjeruje da je "umiješan i dio službe bezbjednosti Srbije".

"Ne znam da li je bezbjednost Srbije koristila mafiju ili je mafija koristila bezbjednost Srbije, ali je očigledno da se radilo na nekom zajedničkom projektu", smatra ona.

Trajković kaže da je objavljeni dokument problematičan iz dva razloga.

"Prvo, jer se u toku istrage otvara dokument i to je u pravnom smislu problematično i zabranjeno. Drugo, prva strana izvještaja gdje bi trebalo da bude originalan zahjev za produžavanje pritvora dvojici osumnjičenih djeluje falsifikovano", kaže Trajković.

S druge strane, dodaje Trajković, njena izjava nije problematična jer je to, kako kaže, uglavnom ono što je i javno govorila.

Ona ističe da njena izjava nije doprinijela proširenju istrage i zahtjevu za produžetak pritvora osumnjičenima.

"Osoba koja svejdoči se nalazi pod šifrom, njen identitet nije poznat", naglašava Trajković.

Trajković je istakla da će od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zahtjevati da, kad napušta teritoriju Kosova i Metohije, dobije pratnju i zaštitu zbog ugrožavanja bezbjednosti "zbog prijetnji koje dolaze od predsjednika države.