Panel diskusija povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite na radu

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić govoriće na Panel diskusiji povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu i evropske kampanje „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim materijama“, koja se organizuje u Privrednoj komori u utorak 23.04.2019.godine sa početkom u 9 sati.

Objavljeno: 22. 04. 2019 - 15:19

Na Panelu će, između ostalih, govoriti i direktor Uprave za inspekcijske poslove, Alija Košuta, Tsvetomir Tsanev iz Evropske agencije za zaštitu i zdravlje na radu, kao i Kenichi Hirose iz Međunarodne organizacije rada.

Cilj Panel diskusije je da se ukaže na činjenicu da je zaštita i zdravlje na radu temeljno socijalno pravo zaposlenih i djelatnost od javnog interesa. Podrazumijeva obezbjeđivanje uslova na radu koji ne dovode do povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom i koji stvaraju pretpostavke za punu fizičku i psihičku zaštitu zaposlenih.

Zdravo radno mjesto za sve zaposlene u Crnoj Gori, prevencija povreda na radu, poboljšanje uslova u kojima zaposleni izvršavaju svoje radne zadatke, kao i unapređenje zdravlja svih učesnika radnog procesa, zajednička je briga poslodavca i zaposlenog.

U zemljama EU troškovi po osnovu zaštite i zdravlja na radu, odnosno troškovi za povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom iznose od 3-6% BDP.

Prema podacima MONSTATA kada je u pitanju BDP Crne Gore, isti je za 2017. godinu, iznosio 4 miljarde i 299 miliona eura, tako da ako se uzme prosjek od 4% za Crnu Goru taj trošak iznosi 171 milioneura.

Na Panel diskusiji će biti predstavljeni podaci o prijavljenim povredama na radu za Crnu Goru, podaci o izrađenom aktu o procjeni rizika za i o broju osposobljenih za bezbjedan rad.

Panel diskusiju organizuju Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore, Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore, Privredna komora Crne Gore i Udruženje zaštite na radu Crne Gore, pod pokroviteljstvom Evropske agencije za zaštitu i zdravlje na radu i Međunarodne organizacije rada.