Netanjahu: Novo naselje na Golanu nazvaćemo po Trampu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu iznijeće uskoro pred vladu predlog da se novo naselje na Golanskoj visoravni nazove po predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu.

Objavljeno: 23. 04. 2019 - 21:00
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Netanjahu je iznio ovaj predlog u znak zahvalnosti što je Bijela kuća priznala Izraelu suverenitet nad tom teritorijom.

"Svi Izraelci su bili duboko dirnuti kada je predsjednik Tramp donio svoju istorijsku odluku", rekao je Netanjahu u video izjavi na Golanu, prenosi Rojters.

On je dodao da će, nakon važnog jevrejskog praznika Pashe, pred vladu iznijeti rezoluciju kojom se poziva da novo naselje bude nazvano po Trampu.

Izrael je okupirao Golansku visoravan Siriji 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata i aneksirao 1981. godine što nije priznala međunarodna zajednica.

Sjedinjene Države su prošlog mjeseca odstupile od ovakvog stava kada je Tramp potpisao dekret o priznavanju izraelskog suvereniteta nad ovom teritorijom.

Ovaj Trampov potez uslijedio je nakon njegove odluke u decembru 2017. godine da prizna Jerusalim kao izraelsku prijestonicu.

Izrael je ranije nezavisno od ove najave, potvrdio da uvažavajući predsjednika SAD-a, namjerava da nazove željezničku stanicu u blizini Zida plača u Jerusalimu po njemu, navodi agencija.