Opredjeljeni smo za ravnopravnost žena koje grade karijeru u ICT-u

Ponosni smo na činjenicu da u Direktoratu za e-upravu i informatičku bezbjednost Ministarstva javne uprave, koje primarno prati i kreira politiku razvoja informacionog društva u Crnoj Gori 46 odsto zaposlenih čine žene. Želimo da vjerujemo da ovo pokazuje našu opredijeljenost ka ravnopravnosti i težnji se uklone barijere za poslovni uspjeh žena koje žele da svoju karijeru grade u ovoj oblasti, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, na svečanoj dodjeli nagrada za najljepšu foto i video priču pobjednicama konkursa “Tehnologija i ja – za bolji svijet“, za učenice srednjih škola u Crnoj Gori,  povodom Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u.

Objavljeno: 25. 04. 2019 - 12:49

“Osnova uspjeha u ICT-u je stalno ulaganje u znanje i vještine. Obrazovanje, koje igra ključnu ulogu za karijeru svakog pojedinca, neophodno je na svim nivoima, od osnovnog do visokog obrazovanja. Specifičnost savremenih tehnologija je u 21. vijeku upravo pronalaženje balansa između potrebe da se tehnologija iskoristi za zabavu, stvaranje društvenih veza, i sticanja znanja i primjene koja vodi inovacijama u svim oblastima čovjekovog života”, poručila je ministarka.

Pribilović je naglasila da su ICT tehnologije, u posljednje dvije decenije, promijenile svijet brže nego ikad.

“Ova industrija u svijetu je najveći poslodavac, a broj potrebnih stručnjaka u ovoj oblasti se mjeri u desetinama hiljada samo u EU. Zato budite hrabre da zakoračite u ovaj tehnološki svijet, i u njemu date svoj pečat. Vaši radovi i razmišljanja koja ste podijelili sa nama kroz ovaj konkurs su najbolji pokazatelj da razumijete tehnološke trendove i uticaj koji imaju na održivost čovjekovog života”,  kazala je Pribilović.

One je kazala da svi radovi u okviru konkursa „Tehnologija i ja – za bolji svijet“ odraz su razumijevanja moći koju imaju informaciono komunikacione tehnologije i njihovog uticaja na ljudski život i stvaranje boljeg svijeta.

“Nagradu za prvo mjesto osvojila je Mija Kažić, učenica III razreda JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović”, Podgorica (laptop), drugo mjesto pripalo je Mariji Kazimirovoj, učenici I razreda Knightsbridge Schools International Montenegro, Tivat (tablet) i treće Anđeli Obradović, učenici III razreda Gimnazija “Slobodan Škerović“, Podgorica (mobilni telefon)”, saopštili su iz ministarstva Javne uprave.

Međunarodni Dan djevojčica u ICT-u, koji se u svijetu obilježava već osmu godinu za redom, ima za cilj rušenje predrasuda, koje postoje u većem dijelu svijeta, da su tehnička zanimanja i ICT tehnologije po definiciji određene za muškarce.

suzana-pribilovic-2