Džo Bajden ulazi u predsjedničku trku (VIDEO)

Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden stavio tačku na spekulacije i formalno objavio da ulazi u trku za kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020.

Objavljeno: 25. 04. 2019 - 13:25

"Ključne vrijednosti ove nacije, naša pozicija u svijetu, naša demokratija, sve što čini Ameriku...Amerika je u pitanju", poručio je Bajden u video-snimku u kojem je objavio kandidaturu.

Snimak se širi društvenim mrežama.

 

 

Odluka da se kandiduje označava treću predsjedničku kampanju Džozefa Bajdena, nakon dva neuspješna pokušaja 1988. i 2008. godine da osvoji demokratsku nominaciju, a ovom informacijom je konačno označen kraj spekulacijama o njegovim namjerama da posljednji put pokuša da uđe u Bijjelu kuću.

Bajden je rekao da će se kandidovati kao ''demokrata Obama-Bajden" koji je pragmatičan i progresivan. On želi da bude spona između bijelih glasača radničke klase i mladih, raznovrsnijih glasača koji su podržali Obamu.

Ako pobjedi, Džo Bajden (76) će postati najstariji predsjednik u istoriji SAD. Kako se navodi, bivšeg potpredsjednika SAD najviše podržavaju manjine i starije odrasle osobe.

Bajden je bio 36 godina u američkom Senatu predstavljajući Delaver, a osam godina bio je podpredsjednik predsjednika Baraka Obame. Kao član Spoljnopolitičkog odbora Senata, on je podržavao vojnu intervenciju u Bosni i Hercegovini i snažno je lobirao za interese kosovskih Albanaca. Bio je, međutim, protivnik američke invazije na Irak.