Japanci izbjegavaju američka vozila

Ako ste u posjeti Japanu, vrlo su male šanse da na njihovim cestama vidite američke automobile, a ako vam to i pođe za rukom, vjerovatno će te uočiti Jeepa Wranglera koji je gotovo jedini američki model koji još uvijek prometuje cestama te zemlje.

Objavljeno: 25. 04. 2019 - 13:44

I dok ceste i parkirališta SAD-a vrve japanskim automobilima, američki proizvođači automobila odustali su od prodaje svojih vozila u ovoj zemlji uprkos činjenici da je to i dalje treće po veličini tržište svijeta. Tako je na primjer, Ford u 2017. godini u potpunosti napustio ovo tržište, dok je GM u prošle godine prodao svega 700 automobila.

Razlog tomu, kako tumače stručnjaci, krije se u činjenica da Amerikanci ne proizvode vozila koja odgovaraju japanskim standardima. Oni traže udobna i učinkovita vozila, koja su okretna u njihovom gustom saobraćaju. Osim toga, među Japancima je i dalje uvriježeno mišljenje kako su američka vozila nepouzdana i neučinkovita.

Naime, oko 95 posto automobila na japanskim cestama domaće su proizvodnje, a čak 40 posto njih spada u tzv. Kei klasu malih vozila koje u najvećoj mjeri proizvode Suzuki i Daihatsu.

„Japan je posebno tržište. Unatoč neoporezivanju američkih automobila, njihova vozila ipak nisu dizajnirana i prilagođena potrebama Japanaca“, rekla je Kristin Džižek, potpredsjednica za industriju, rad i ekonomiju u Centru za automobilska istraživanja.

Ipak, uprkos ljubavi prema svojim vozilima, Japancima nijesu strana evropska vozila. Tako Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen i Audi svake godine u ovoj zemlji prodaju na desetine hiljada automobila.