MM Shining počinje sezonu jedrenja u Boki

Ljubitelji mora i jedrenja su proteklog vikenda proslavljali početak jedriličarske sezone na 13. Tivatskoj regati UNA Montenegro Cup, u organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta. Dvodnevna regata za klase Optimist i Laser u petak 19. i subotu 20. aprila je prethodila navigacijskoj regati za krstaše, koja se jedrila u nedjelju 21. aprila u akvatoriju Bokokotorskog zaliva.

Objavljeno: 25. 04. 2019 - 14:36
Foto: Dalibor Sevaljevic

Tačno u podne je oglašen start regate, a 32 broda i preko 150 domaćih i stranih jedriličara jedrilo je ispred Ponte Seljanovo, zatim oko ostrva Gospa od Milosti i Sveti Marko, kroz prolaz Ralo, tjesnac Verige, oko Peraških ostrva i nazad na Pontu Seljanovo.        

Ceremonija proglašenja pobjednika u svim klasama se održavala na mulu ispred Delfina sa početkom u 18 sati, a pehar za najbrži brod je dobio MM Shining, skipera Miloša Radonjića iz JK Lahor Kotor.

Ovo je bila jako lijepa prilika da se na domaćem terenu predstavi prestižna jedrilica, koja je poznata kao jedan od najbržih brodova u Evropi. Shining-om će ove sezone upravljati crnogorska posada, koja je u posljednje dvije godine bilježila odlične rezultate sa brodom Tutta Trieste 2.

Plan jedrenja za 2019. godinu obuhvata nadmetanje za najveće trofeje u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Italiji, u periodu od aprila do oktobra. U planu je nastup na ovogodišnjoj Barkolani i prestižnoj  Palermo-Montecarlo regati.

Tivatskom regatom, posada Shininga najavljuje novu epohu za crnogorsko jedrenje i učešće na međunarodnim takmičenjima.

Karakteristike broda:

- Dužina: 18.95m

- Širina: 5.55m

- Gaz: 4.95m

- Težina: 9 tona

- Površina jedara:

- U vjetar: 300 m2

- Niz vjetar: 700 m2

- Maksimalna brzina broda: 34 čvora;

- Maksimalna brzina kroz Boku: 17 čvorova;

- Optimalan broj ljudi: 15-25;

- Brod je napravljen od karbonskih vlakana, nomex composit;

- Građen je kvalitetno, kako bi mogao da izdrži sve napore Pacifika, za šta je i građen - da pobijedi najveću regatu na svijetu Sydney to Hobart;

Regate, sezona 2019:

- Fiumanca, Hrvatska

- Mrduja, Hrvatska

- Go to Barcolana, Slovenija

- Barcolana, Italija

- Veneciana, Italija