U smrt ih odvezao čovjek kog su vidjeli prvi put u životu

Unuka nisu pravo ni vidjeli, a toliko su se radovali kad se rodio! Dva dana je svirala muzika, a sada ih familija oplakuje, kažu za "Blic" komšije supružnika Janković, Žikice (47) i Aleksandre (43), koji su prekjuče poginuli u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.

Objavljeno: 27. 04. 2019 - 18:29

U toj nesreći, na autoput Beograd - Zagreb, kada je "škoda oktavija" sletjela sa puta, stradali su i vozač Vladica Rašić (42) i njegov 14-godišnji sin Nikola iz Kruševca, dok je Dragan Vučićević (28) iz Batajnice povrojeđen. Oni su se upoznali posredstvom sajta za vožnju i podjelu troškova puta.

Uzrok nesreće je, navodno, što je vozač zaspao, pa je "škoda" pri brzini od 130 kilometara na sat probila bankinu i sletjela s puta.

Troje putnika je preminulo odmah od zadobijenih povreda, dok je četvrta žrtva umrla u bolnici. Vučićević, koji je sjedio na mjestu suvozača, jedini je bio vezan, pa je prošao sa povredama, i juče je, dan poslije nesreće, pušten na kućno liječenje.

On je nakon što je izašao iz bolnice ispričao da je prizor na licu mjesta bio užasan i da je do udesa došlo nakon ponoći jer je vozač zaspao za volanom.

- Ostao sam budan do naplatnih kućica u Hrvatskoj. Vidio sam da je vozač otkopčao sigurnosni pojas jer nije mogao da dohvati karticu za auto-put. Ponovo sam zaspao, a probudio me je vrisak. Vidio sam da vozač spava za upravljačem automobila koji je jurio. Vrisak je probudio i vozača. Trgao se i naglo okrenuo volan ulijevo, a zatim udesno. Naletio je na stub, koji je automobil podigao u vazduh, poletjeli smo poput aviona - ispričao je policiji Vučićević.

Poslije kratkog leta, "škoda" je pala na travu, proletjela kroz zaštitnu ogradu i udarila u kanal.

- Sledeće čega se sjećam je prazan auto na kom su sva vrata otvorena - opisao je jezive slike koje je vidio kad se poslije kratkog gubitka svijesti povratio.

Od siline udarca otpadali djelovi automobila

Odmah poslije nesreće obavljena je obdukcija dvije žrtve, a juče je urađena i autopsija još dvoje stradalih.

- Još ne znamo ni kada ćemo ići, ni ko će preuzeti tijela. Radili su u Sloveniji i prvi put su putovali sa tim čovjekom. Molimo vas, razumite nas, ne mogu više ništa da kažem - kratko je rekla rođaka stradih supružnika iz beogradskog naselja Voždovac.

Komšije supružnika Janković naveli su da su Žikica i Aleksandra često putovali u Sloveniju, odakle su dovozili automobile i djelove za kola i preprodavali ih.

Skala na automobilu ostala na 130. kilometru

- Imaju ćerku Mariju, to im je jedino dijete. Čini mi se da niko nije bio srećniji od njih prije mesec dana kad su dobili unuka - rekla je komšinica supružnika.

Svetlana Rašić, kojoj su u stravičnoj nesreći nastradali suprug Vladica i 14-godišnji sin Nikola, ispričao je kroz suze i jecaje da je sinčić insistirao da krene sa ocem na put.

- Ostala je je samo kćerkica. Nema više mog Nidže - jecala je neutješna Svetlana.

Ona je za "Blic" rekla da je na vijestima čula za udes, kao i da je odmah pozvala policiju u Vinkovcima koji su joj rekli da će tijela biti u Vukovaru.

- Čuli smo za udes u vijestima. Odmah sam pozvala policiju u Vinkovcima i oni su mi rekli da će tijela biti u Vukovaru i da ćemo tamo moći da preuzmemo tijela. Suprug Vladica je krenuo sa sinom Nikolom u Sloveniju jer je trebalo da obavi neke ljekarske preglede, pošto on ima slovenačke papire. Tamo se liječio od gojaznosti i pripremao se za operaciju želuca pa je zbog toga svakog mjeseca imao zakazane preglede. Sin je htio da krene, da razgleda automobile i da kupe neki- rekla je Svetlana koju su reporteri "Blica" zatekli u porodičnoj kući u Kruševcu.

Iskusan vozač

Prema saznanjima "Blica", vozač Vladica Rašić svojevremeno je radio u Sloveniji u ljubljanskoj firmi "Global sistem". Međutim, sa tom firmom je, pred slovenačkim sudom, bio u sporu zbog povrede na radu 2012. godine, kad je mijenjao gumu na prikolici kamiona. Naime, tada ga je prikolica priklještila i zadobio je teške povrede. 

Njegove bivše kolege su za Vladicu Rašića imale samo reči hvale, navodeći da je dok je radio s njima živio u naselju Kamnik.