Gazeta blic: Makron žestoko napao Haradinaja u Berlinu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i francuski predsjednik Emanuel Makron žestoko su se sukobili na sastanku u Berlinu, piše prištinska "Gazeta blic". Izvori tog lista navode da je do sukoba došlo zbog prištinske takse od 100 odsto.

Objavljeno: 30. 04. 2019 - 12:35

"Iako video-snimak koji je objavio Haradinaj pokazuje prijateljski pozdrav između njega i francuskog predsjednika, čini se da nije bilo tako za vrijeme sastanka", piše Gazeta blic.

Prema izvorima lista, Makron je napao Haradinaja, rekavši da su takse uzrok prekida dijaloga između Beograda i Prištine. Čak je, navodi se, Makron u jednom trenutku direktno ukazao na Haradinaja.

Čak i kada je Tači preuzeo riječ, bilo je napetosti, piše list.

Tači je više puta kritikovao Evropsku uniju tokom sastanka, posebno zbog liberalizacije viznog režima.

Kosovski predsjednik je uoči sastanka najavio da će zatražiti pripajanje "preševske doline" Kosovu. On, međutim, to nije ni spomenuo pred francuskim predsjednikom i njemačkom kancelarkom, piše Gazeta blic.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija njegove zemje imala seriju teških sastanaka u Berlinu, ističući da Beograd u ovom trenutku nema partnera za ozbiljan i odgovoran dijalog.