Kotorske igre prijestola

Smjenom Vladimira Jokića s funkcije predsjednika Opštine Kotor, nije stavljena tačka na višemjesečnu političku krizu u tom gradu. Naprotiv, njegovo razrješenje – čiju zakonitost tek treba da ocijene nadležni – i neimenovanje vršioca dužnosti predsjednika opštine, uveli su Kotor u još dublji politički ćorsokak, iz kojeg je moguće izaći na tri načina: tzv. prekompozicijom vlasti, uvođenjem prinudne uprave ili raspisivanjem vanrednih (lokalnih) izbora. Sve karte su u igri.

Objavljeno: 03. 05. 2019 - 00:00

Grad bez upravnika: Desetomjesečna kriza kotorske vlasti (o kojoj smo ranije pisali), kulminirala je prošle sedmice (24. aprila) smjenom predsjednika te opštine Vladimira Jokića (Demokrate), glasovima vladajućeg SDP-a i opozicionih DPS-a, SD-a, HGI-ja i LP-a.

Sjednica Skupštine Opštine (SO) Kotor na kojoj je Jokić razriješen, održana je pod čudnim okolnostima, o kojima svoj sud tek treba da daju nadležni državni organi. Naime, predsjednica SO, Dragica Perović, saopštila je tog dana da je dnevni red trebalo dopuniti naknadno predloženom odlukom o određivanju vršioca dužnosti predsjednika opštine, zbog čega je dala pauzu na – neodređeno vrijeme. Međutim, odbornici opozicije i dva (od tri) odbornika SDP-a odlučili su da nastave sjednicu, na kojoj su, nedugo zatim, smijenili Jokića.

Sada je pitanje ko će – ako nije određen vršilac dužnosti predsjednika – upravljati opštinom do izbora njenog novog čelnika. Po Zakonu o lokalnoj samoupravi (član 66), predsjednika bi trebalo da mijenja potpredsjednik. Međutim, Jokić je neposredno prije sjednice SO, bez saglasnosti odbornika, smijenio potpredsjednika opštine Branka Nedovića (SDP), dok je drugi potpredsjednik, Milivoje – Mišo Samardžić (PzP), najavio da će podnijeti ostavku ako Jokić bude smijenjen. On to, ipak, nije učinio jer smatra da Jokić nije razriješen na zakonit način.

„Sve i da hoću, moju pisanu ostavku nemam kome da predam, jer neko treba da je prihvati ili odbije“, rekao je Samardžić.

Ni iz Ministarstva javne uprave (MJU) nisu saopštili ko će u novonastaloj situaciji upravljati Kotorom. Vijestima su kazali da će se odrediti nakon što dobiju zvanične informacije od Opštine Kotor, koje im još nisu dostavljene.

0904vladimirjokic

Krah opozicionog jedinstva: Odluka SDP-ovih odbornika, Brune Lončarević i Gorana Brguljana, da glasaju za smjenu Jokića, imala je mnogo veće implikacije na državnom, nego na lokalnom nivou. Opozicija je partiju Ranka Krivokapića optužila da je razorila njihovo jedinstvo, te da se sama isključila iz Sporazuma za budućnost, koji su potpisali svi opozicioni poslanici.

Krivokapić je danas ʼpucaoʼ u jedinstvo opozicije, u demokratiju, u izbornu volju, i, kao mnogo puta do sada, dao pojas za spašavanje DPS-u. Za Đukanovića i njegove partnere tvrdio je da su ʼisisaliʼ 800 miliona eura kroz KAP – ali nije smio da ga sruši, a Jokića ruši zato što narednih 12 godina Luka Kotor ostaje opštinska, a ne tajkunska“, poručio je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, na skupu podrške Jokiću u Kotoru.

Demokrate su na svojoj Fejsbuk stranici objavile i zajedničku fotografiju odbornika SDP-a i DPS-a, koja, kažu, svjedoči da se „SDP ponovo vraća kući, u zagrljaj DPS-u“.

„Na fotografiji, koja je nastala ispred hotela Vardar, vide se kako Jokićevu smjenu nazdravljaju: Tena Božović, odbornica SDP-a i nevjenčana supruga Ranka Krivokapića – pokretač inicijative za smjenu Jokića i vraćanja Kotora DPS-u; Bruna Lončarević i Goran Brguljan, odbornici SDP-a; Srđan Dragomanović, funkcioner DPS-a i lice koje je optuženo za pozivanje na linč Jokića, kao i još jedan broj predstavnika DPS-a“, navele su Demokrate.

SDP protiv SDP-a: Iz centrale SDP-a, pak, tvrde da su njihova dva odbornika u Kotoru postupila protivno politici predsjedništva partije. Ističu da će SDP ostati privržen obavezama iz Sporazuma za budućnost, te da neće dati saglasnost za formiranje bilo koje većine u Kotoru koja nije u duhu tog dokumenta.

0204rankokrivokapic

Dan nakon smjene Jokića, na vanrednoj sjednici Predsjedništva SDP-a zakazanoj zbog dešavanja u Kotoru, Krivokapić je obznanio da se povlači sa čela stranke.

„Predsjednik SDP-a je, donoseći ovu odluku, želio i da SDP kao odgovorna partija istraje u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma za budućnost. Time želi da uvaži ozbiljni dio potpisnika Sporazuma i pruži im konkretno uvjeravanje u pouzdanost politike SDP-a“, saopšteno je iz te partije.

Tajne Luke Kotor: Da je ne dotiču Krivokapićeve poruke o „pouzdanosti“ SDP-a, prva je pokazala direktorica administrativnog sektora u Luci Kotor i bivša poslanica SNP-a, Snežana Jonica. Ona je na svom Fejsbuk profilu aludirala da ima informacije o tome kako je odlazeći lider SDP-a došao do nekretnine u kotorskom Starom gradu.

„Da li je vrijeme da Crna Gora sazna kako je Ranko ʼkupioʼ stan od 74 kvadrata u starom gradu od Luke Kotor? Koliko je platio prvu ratu za stan u Starom gradu u ʼkući koja spada među najvrjednije objekte srednjovjekovne arhitekture u Kotoruʼ? Da li ga je više koštala taksa za uknjižbu ili rata za stan? Koliko ga je ukupno ʼkoštaoʼ taj stan? Da li je zvao UNESCO na useljenje?“, upitala je Jonica.

DPS-u ništa nije sporno: Vladimir Jokić podnio je tužbu Upravnom sudu jer smatra da je nezakonito, „prevarom i političkom korupcijom“, smijenjen s funkcije predsjednika Opštine Kotor.

Lider kotorskog DPS-a, Željko Aprcović, ocjenjuje međutim da je smjena Jokića zakonita i legitimna.

0205sokotor

„Nadležno ministarstvo treba da dȃ svoj odgovor na ova pitanja. Lokalni parlament ne funkcioniše više od godinu, što je svojevrstan presedan. Jednostavno – blokada života u gradu“, istakao je on.

Njegov kolega iz DPS-a, Željko Avramović, poručuje da će ta partija sačekati da Dragica Perović zakaže novu sjednicu SO ili da MJU dȃ tumačenje aktuelne situacije.

„Neka predsjednica SO, u skladu sa zakonom, zakaže sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda – izbor vršioca dužnosti ili izbor predsjednika, a ako to neće, onda ćemo sačekati određeni period pa ćemo sami zakazati sjednicu“ saopštio je Avramović Danu.

Samoranjavanje: Iz političkog ćorsokaka u kojem se Kotor nalazi moguće je izaći na tri načina: tzv. prekompozicijom vlasti, uvođenjem prinudne uprave ili raspisivanjem vanrednih (lokalnih) izbora. Prinudnu upravu je možda imalo smisla uvoditi prije nekoliko mjeseci, a pitanje je koliko bi sad, u predvečerje ljetnje turističke sezone, bilo pametno izabrati to rješenje. Takođe, uvođenje privremene uprave je, makar teoretski, nepopularna solucija kojoj se pribjegava samo u slučaju velike nužde, odnosno ako ne bude dogovora o formiranju nove vlasti.   

Nijedan scenario, dakle, nije isključen, pa ni onaj prvi – da SDP, uz podršku DPS-a, SD-a, HGI-ja i LP-a, formira novu vlast. Ta partija je glasanjem za smjenu Jokića možda više „pucala“ u sebe, nego u opoziciono jedinstvo. Ko, uostalom, može garantovati da ponovo neće pokušati samoranjavanje?