Đukanović uručio orden Mekejnovoj supruzi

Drugog dana učešća na “Sedona Forumu”, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorio je na panelu na temu “Zašto je američko liderstvo (još uvijek) važno?”, čiji je uvodničar bio bivši senator iz države Arizona Džef Flejk. Pored predsjednika Đukanovića, panelisti su bili Džon Rod, podsekretar za politiku odbrane Pentagona i senator Šeldon Vajthaus iz države Rod Ajland. Diskusiju je moderirala bivša senatorka Keli Ajot iz Nju Hempšira.

Objavljeno: 04. 05. 2019 - 22:15

Iznijeta su viđenja o važnosti američke predvodničke uloge u odbrani demokratije i postizanja prosperiteta i bezbjednosti u svijetu, i o putevima za očuvanje evroatlantske prednosti u globalnim i regionalnim geopolitičkim utakmicama.

Na tom fonu, predsjednik Đukanović se osvrnuo na istorijski važnu ulogu koju su Sjedinjene Američke Države odigrale na Zapadnom Balkanu 90-ih i apostrofirao važnost održanja američke pažnje na regionu, zajedno sa EU, s ciljem uspješnog razrješenja otvorenih pitanja koja opterećuju njegov evropski i evroatlantski put. On je skrenuo pažnju i na rastuće izazove po sjevernoatlantsko partnerstvo u savremenoj eri, na značaj evroatlantizma za Ameriku, Evropu i cijeli svijet, i pozvao na odlučnost u odbrani evroatlantskog sistema vrijednosti.

0405djukanovic1

Neposredno nakon panel diskusije, predsjednik Đukanović uručio je posthumno supruzi senatora Mekejna, Sindi Mekejn, Orden crnogorske zastave prvog stepena koji mu je dodijeljen za izuzetan doprinos crnogorskoj nezavisnosti i ostvarivanju ključnih vanjskopolitičkih prioriteta naše zemlje, prije svega učlanjenja u NATO.

Predsjednik Đukanović je između ostalog podsjetio na riječi senatora Mekejna da je crnogorski referendum za nezavisnost bio možda i najvažniji demokratski projekat u Evropi nakon rušenja Berlinskog zida. On je ukazao i na senatorovo istančano razumijevanje bezbjednosnih i političkih izazova sa kojima se Crna Gora i Zapadni Balkan suočavaju. Ohrabrivao nas je da budemo svijetli primjer za region, i da nastavimo da promovišemo ideale zapadne civilizacije i transatlantske vrijednosti, rekao je Đukanović.

Primajući orden, gospođa Mekejn zahvalila je Predsjedniku za to što Crna Gora njeguje sjećanje na senatora Mekejna, i istakla da je on uvijek bio veliki prijatelj i podržavalac crnogorskog naroda i Crne Gore. Hvala Vam što proslavljate njegov život, i što nastavljate ideale za koje se on zalagao, rekla je između ostalog Sindi MekKejn.

Na marginama Foruma, predsjednik Đukanović imao je niz neformalnih susreta sa senatorima, kongresmenima i drugim učesnicima Foruma.