Strogi kriterijumi za veliku odgovornost

Više od dvije decenije se pod okriljem Crvenog krsta Crne Gore realizuje spasilaštvo na vodi - aktivnost od izuzetnog značaja pogotovo tokom ljetnje sezone. Organizacija prepoznata po humanitarnom djelovanju, jedina je institucija u našoj zemlji članica Međunarodne spasilačke federacije- ILS, akreditovana za obuku spasilaca, koja se sprovodi u specijalizovanom centru u Sutomoru.

Objavljeno: 05. 05. 2019 - 07:10

Osim izuzetnog nivoa profesionalizma i odgovornosti kojima se mogu pohvaliti instruktori, odličnim rezultatima doprinose i uslovi za rad obezbijeđeni u savremeno opremljenom objektu Crvenog krsta u Sutomoru.

spasiociobuka2FILTERI

Kriterijumi za pohađanje kursa ,,Spasilaštvo na vodi“ su veoma strogi, što je razumljivo s obzirom da se radi o spašavanju ljudskih života. U prilog tome da zainteresovani moraju proći ozbiljan „filter“ svjedoči podatak da je od 32 prijavljenih, ove godine prijemni ispit položilo svega 19 kandidata.

Među njima je Dragan Mitrović iz Petrovca, koji je završio Pomorski fakultet, a od prošle godine je i zakupac plaže. To ga je i motivisalo da se prijavi na kurs.

- Kao zakupac dijela plaže u Buljarici, što nam je naglašeno i ovdje na obuci, odgovaramo za ljudske živote. Ja želim da na mojoj plaži svi budu bezbjedni. Osim mene biće još spasilaca na plaži jer zakon propisuje da na svakih 50 metara bude po jedan spasilac. Nakon kursa shvatio sam u još većoj mjeri koliki je značaj ovog posla i da je postojanje spasilaca na plaži nužnost - ističe mladi Mitrović.

spasiociobukaObuku je ove godine završio i profesor fizičkog vaspitanja iz Kragujevca Vladimir Milutinović, koji je, iako nije Primorac, dobar plivač i fizički i kondiciono spreman. On naglašava da ponekad postoji pogrešna percepcija u javnosti da je obuka za spasioca i dobijanje sertifikata formalnost, a da je prvenstveni cilj doći do posla.

- To apsolutno nije tačno. Ovaj kurs je najmanje to, iako jeste prilika da se zaradi. Obuka i instruktori su na visokom profesionalnom nivou, kriterijumi strogi, a tako i treba da bude. Nema protekcije i „primanja preko veze“, jer je ovo odgovoran posao i instruktori se maksimalno trude da nam prenesu znanja - navodi Milutinović.

Svi koji prođu obuku imaju zagarantovan posao nekoliko mjeseci u turističkoj sezoni, ali Matija Radanović, učenik Turističke škole iz Herceg Novog, aktivni sportista, podvlači da se prijavio prvenstveno zbog toga što voli posao spasioca.

- Ovo jeste odgovoran posao, ali lijep je osjećaj kada ste u prilici da pomognete ili spasete nekome život. Zato svi koji smo ovdje treba da damo maksimum i da što bolje naučimo sve vještine, pri čemu je fizička spremnost nešto što se podrazumijeva - kaže 19-godišnji Matija.

(opširnije u Pobjedi)