Crnogorci na Kosovu po prvi put na popisu stanovništva

Crnogorska zajednica će po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova biti uvrštena u popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji će se održati 2021 godine, potvrdila je Agencija za statistiku i Kancelarija premijera Kosova.

Objavljeno: 06. 05. 2019 - 11:01

Udruženje Crnogoraca Kosova kao pokretač zahtjeva da Crnogorci budu kao i sve ostale zajednice uvršteni u ovaj popis učestvovaće u raspravi i izradi nacrta koncept dokumenta, sa posebnim naglaskom na definisanje problema, uzroka, efekata i promjena.

Podaci iz ovog popisa biće od presudnog značaja za opstanak crnogorske zajednice na Kosovu, naše ustavno-pravno priznanje i institucionalno pozicioniranje te povratak raseljenih lica i nasilno oduzete imovine. To će biti veoma važan instrument za razvoj i reviziju socio-ekonomskih politika, politika stvaranja radnih mjesta, razvoja infrastrukture, investicija i drugih usluga kako za našu zajednicu, tako i za zemlju u kojoj živimo i radimo.

"Obzirom da na prošlom popisu stanovništva pored crnogorske zajednice nijesu bila popisivana ni raseljena lica, apelujemo na institucije Kosova i Crne Gore da zajedničkim snagama iznađu mehanizam kako bi se raseljena lica u Crnoj Gori koja su kosovski građani ovoga puta popisala, čime bi se ranije načinjena nepravda u cjelosti ispravila", saopšteno je iz Udruženja Crnogoraca Kosova.