Slovačka će nastaviti da bude snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka koji boravi u posjeti našoj zemlji u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-a.

Objavljeno: 08. 05. 2019 - 12:04

Predsjednik Brajović je izražavajući punu podršku slovačkim prioritetima predsjedavanja OEBS-om istakao da činjenica da ministar Lajčak svoju posjetu državama Zapadnog Balkana počinje u Crnoj Gori najbolji pokazatelj koliko se cijeni napredak koji je postigla naša zemlja od nezavisnosti.  

-Posebno cijenimo istorijsku ulogu slovačke diplomatije i ministra Lajčaka lično, tokom procesa obnove crnogorske državnosti, kao i bezrezervnu podršku i konkretnu pomoć Slovačke našim evroatlantskim i evropskim integracijama. Samo odlični poznavaoci prilika u našem regionu razumiju na pravi način koliko je važno dalje stimulisati uspješene primjere kao što je Crna Gora. Redovna razmjena mišljenja na najvišem nivou potvrda su prijateljskih odnosa, kao i zajedničkog opredjeljenja da saradnju između dvije zemlje dodatno oplemenimo i učinimo još sadržajnijom, posebno na polju ekonomije– naglasio je predsjednik Brajović. 

ivanbrajovicmiroslavlajcak2Ministar Lajčak je pohvalivši aktivni angažman naše zemlje u okviru OEBS-a kazao da je Crna Gora lider reformskih i integracionih procesa u regionu. Skupština Crne Gore kao kuća demokratije ima važnu ulogu u nastavku iskrene prijateljske i partnerske saradnja Crne Gore sa OEBS-om - kazao je predsjedavajući OEBS-om.

On je posebno pohvalio posvećenost naše zemlje ljudskoj dimenziji OEBS-a koju jasno prepoznajusvi relevantni izvještajii najavio je takođe nastavak podrške unaprjeđenju izbornog ambijenta kroz rad Privremenog odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. 

U kontekstu bilateralne saradnje ministar Lajčak je kazao da će Slovačka nastaviti da bude snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore sa kojom razvija iskreno prijateljstvo i sadržajnu saradnju.  

Sagovornici su istakli posebno zadovoljstvo razvojem parlamentarne saradnje između dvije zemlje koja će dodatno biti osnažena predstojećom posjetom predsjednika Brajovića Bratislavi. 

Tokom razgovora, kojem su prisustovali i predsjednica Zakonodavnog odbora Marta Šćepanović, kao i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Željko Aprcović, bilo je riječi i o aktuelnim političkim kretanjima u Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana, kao i o politici proširenja Evropske unije.