Mandić i Knežević osuđeni na po pet godina zatvora

Podgorički Viši sud proglasio je krivim sve optužene za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine. Lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je najveća kazna izrečena ruskim državljanima, Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su osuđeni na 15 i 12 godina zatvora. Presuda je prvostepena, optuženi će imati pravo žalbe.

Objavljeno: 09. 05. 2019 - 09:00
Foto: Screenshot

Šišmakov i Popov osuđeni su za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Bratislav Dikić osuđen je za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, na osam godina, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela osuđeni su na po sedam godina.

Mandićev službeni vozač, Mihailo Čađenović, osuđen je na godinu i šest mjeseci.

Branki Milić izrečena je kazna zatvora od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet mjeseci, a Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest mjeseci.

Kristina Hristić osuđena je uslovno na godinu.

TOK SUĐENJA:

9:50 Čita se obrazloženje presude.

9:47 Dikiću je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

9:25 Eduard Šišmakov je osuđen na 15 godina zatovra (stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju), Vladimir Popov na 12 (za ista krivična djela), Bratislav Dikić na osam (terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacija), Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na po sedam (za ista krivična djela), Srboljub Đorđević na godinu i šest mjeseci, Branka Milić na tri godine, Milan Dušić na godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci, Mihailo Čađenović na godinu i šest mjeseci, Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu dana.

Osuđenima se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

9:20 Sutkinja objašnjava da je plan članova kriminalne organizacije bio da se 16. oktobra 2016. godine, ispred Skupštine Crne Gore, puca na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata.

9:19Milan Knežević je imao zadatak da postupa po upustvima i naredbama organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, da prenosi poruke i uputstva između pripadnika kriminalne organizacije, da održava komunikaciju s drugim pripadnicima kriminalne organizacije koji se nalaze u inostranstvu, da organizuje proteste ispred Skupštine Crne Gore koji će biti koriščeni za realizaciju kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu – navela je sutkinja.

9:18Andrija Mandić je imao zadatak da postupa po upustvima organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, vrbuje druga lica za pripadnike kriminalne organizacije, koja će učestvovati u pripremanju i izvršenju krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija stvorena – saopštila je Mugoša.

9:17 Sutkinja Mugoša je kazala da je cilj kriminalne organizacije bio da zastraši građane, povrijedi ustavne strukture Crne Gore, i spriječi ulazak zemlje u NATO.

9:10Svaki član kriminalne organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno – istakla je sutkinja Mugoša.

9:00 Sutkinja Suzana Mugoša saopštila je da su svi optuženi krivi.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Moisejev (Popov), srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optuženi su i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mandićev službeni vozač, Mihailo Čađenović.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, na kraju iznošenja završnih riječi, 28. marta, zatražio je da se Šišmakov i Moisejev kazne maksimalnom kaznom zatvora.

On je za Kneževića predložio blažu, a za Mandića i Čađenovića strože kazne.

Advokati optuženih zatražili su oslobađajuće presuda za svoje branjenike.

Oni su kazali da su materijalni dokazi suprotni sa izjavom svjedoka saradnika Saše Sinđelića.