Pogledajte šta strani mediji kažu o presudi za pokušaj terorizma

Sud u Crnoj Gori osudio je 13 osoba, uključujući dva ruska operativca tajnih službi, na zatvorsku kaznu u trajanju do 15 godina nakon što su osuđeni za zavjeru za rušenje vlade balkanske zemlje i sprečavanje njenog pridruživanja NATO-u, piše New York Times.

Objavljeno: 09. 05. 2019 - 14:29

BBC: Proruski lideri opozicije proglašeni krivim, kao i dva ruska agenta

"Crna Gora je zatvorila vođe "ruskog državnog udara". Sud je dodijelio petogodišnje zatvorske kazne dvojici proruskih opozicionih političara zbog nasilnog pokušaja rušenja vlade u oktobru 2016. godine. Sud je utvrdio da je još dvanaestoro ljudi krivo", navodi se u BBC-u.

Oni dodaju da su dvojica Rusa navodno tajni agenti GRU i da im je suđeno u odsustvu.

"Tužioci su rekli da su zavjerenici imali podršku Kremlja za ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i blokiranje pristupanja NATO-u.

https://www.bbc.com/news/world-europe-48212435

bbc-terorizam

 

Guardian: Opozicioni lideri dobili pet godina zatvora, jer su bili dio kriminalne organizacije

Sud u Crnoj Gori izrekao je zatvorske kazne za 14 osoba, uključujući i dva opoziciona političara, zbog navodne zavjere za rušenje vlade uz pomoć Rusije u 2016. godini, piše Guardian.

Proruski opozicioni lideri Andrija Mandić i Milan Knežević dobili su pet godina zatvora jer su bili dio kriminalne organizacije čiji je cilj, kako je rekao sudija, spriječiti ulazak Crne Gore u NATO.

Dvojica Rusa, za koje su tužioci rekli da su bili obavještajni oficiri, dobili su najteže kazne, od 12 i 15 godina, u odsustvu. Nekoliko Srba je takođe osuđeno, uključujući bivšeg policijskog generala i aktiviste protiv NATO-a, piše ovaj list.

https://www.theguardian.com/world/2019/may/09/montenegro-convicts-pro-russia-politicians-of-coup-plot

Rojters: Optuženi su planirali napad na državne institucije

Dva ruska obavještajna oficira i dva opoziciona političara bili su među 13 osoba osuđenih u četvrtak za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine čiji je cilj bio rušenje crnogorske vlade, ubistvo premijera i dovođenje proruskog saveza na vlast, piše Rojters.

rojters-drzavni-udar

U presudi izrečenoj u dobro čuvanom crnogorskom sudu, 16. oktobra 2016. godine optuženi su planirali napad na državne institucije i ubiti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, koji je gotovo kontinuirano vodio zemlju, bilo kao premijer ili predsjednik, tri decenije.

Moskva je u više navrata odbacivala optužbe, a svi optuženi su poricali prekršaje.

https://www.reuters.com/article/us-montenegro-court/russians-opposition-figures-sentenced-over-role-in-2016-montenegro-coup-attempt-idUSKCN1SF144

“Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu”, rekla je sudija Suzana Mugoša na kraju 19-mjesečnog suđenja. “Svi koji su uključeni u optužnicu su krivi za pokušaj terorističkog čina.”„U funkcionisanju (ove) kriminalne grupe postojala je spremnost za upotrebu nasilja i zastrašivanja“, rekla je ona, prenijela je agencija.

Crnogorska opozicija, koja podržava nedjeljne protivladine proteste u Podgorici, optužila je vlasti da su napravile zavjeru kako bi osigurale pobjedu Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista 2016. godine.

Podgorički Viši sud proglasio je krivim sve optužene za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine. Lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je najveća kazna izrečena ruskim državljanima, Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su osuđeni na 15 i 12 godina zatvora. Presuda je prvostepena, optuženi će imati pravo žalbe.