Radić: Vašington je ključni saveznik

Crnogorsko Ministarstvo odbrane najavilo je da planira da se, tokom ove godine iz državnog budžeta, kreditno zaduži 30 miliona eura, kako bi sa 67 lakooklopnih vozila opremilo dvije deklarisane čete crnogorske vojske.

Objavljeno: 10. 05. 2019 - 06:00

U resoru Predraga Boškovića ne otkrivaju koja strana kompanija će imati prednost prilikom kupovine ove vrijedne investicije za crnogorsku vojsku.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da crnogorska spoljna politika preopoznaje Vašington kao ključnog političkog saveznika i u tom kontekstu VCG ima dinamičnu vojno-političku saradnju sa američkim oružanim snagama.

- Do sada je ostvarena nabavka od američkih i kanadskih firmi – prošle godine uvedena su u naoružanje tri helikoptera „bel 412EP/EPI“, ranije su nabavljeni radari za nadzor mora, sredstva veze i iz donacija sredstva za protivminske ronioce - naveo je Radić u izjavi za Pobjedu.

Na pitanje koliko oklopnih vozila se može kupiti za predviđeni iznos kredita od 30 miliona eura, Radić navodi da cijena kada se podjeli na broj vozila predstavlja realni ekvivalent tržišne cijene vozila kao što je „oškoš M-ATV“.

- Ali kroz procedure nabavke kao što su FMS koji vodi Pentagon obično se može doći do niže cijene i olakšica u nabavci ili čak do djelimičnog finansiranja kroz neki od programa američke vojne pomoći - rekao je Radić.

KO ĆE IMATI PREDNOST

Da li će vozila biti kupljena od američkih kompanija, ministar Predrag Bošković nije želio konkretno da odgovori, ali je dao naznake da bi se to moglo desiti.

- U obzir su uzete prvenstveno one ponude kompanija čija

vozila naši vojnici koriste tokom aktivnosti u međunarodnim misijama i vježbama. Pored ovih kompanija razmatraju se ponude i drugih renomiranih proizvođača ovakve vrste vozila koji su bili spremni da prezentuju svoj asortiman i koja su se pokazala kao dobro rješenje u partnerskim armijama - rekao je Bošković u nedavnom intervjuu Pobjedi.

U međunarodnim misijama, prvenstveno u Resolute Support misiji u Avganistanu, gdje se trenutno nalazi 30 pripadnika Vojske Crne Gore, koriste se američka lakooklopna vozila.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)