Izuzetan uspjeh CG u reformisanju bezbjednosnog sektora

Crna Gora će kao najmlađa punopravna NATO članica nastaviti aktivno da prati i sprovodi odbrambenu politiku Alijanse, podržavajući integracijske napore partnerskih zemalja i promovišući politiku otvorenih vrata.

Objavljeno: 10. 05. 2019 - 09:30

To je ocijenio generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović u razgovoru sa podsekretarom za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Džonom Rudom u Vašingtonu.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Ivanović apostrofirao sveobuhvatnu podršku SAD-a Crnoj Gori u domenu evroatlantskih integracija, kao i aktuelnu saradnju dvije zemlje, koja se primarno zasniva na principima strateškog savezništva i partnerstva.

On je naglasio da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore snažno posvećeni sveukupnoj modernizaciji crnogorskih oružanih snaga, a naša država aktivnom doprinosu međunarodnom miru, kao i dugoročnoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

Navodi se da je Ivanović upoznao Ruda sa prioritetima razvoja crnogorskog odbrambenog sektora, istakavši da je članstvo Crne Gore u NATO istorijski uspjeh naše zemlje u pogledu vanjske i bezbjednosne politike.

"On je naglasio da će Crna Gora, kao najmlađa punopravna NATO članica nastaviti aktivno da prati i sprovodi odbrambenu politiku Alijanse, podržavajući integracijske napore partnerskih zemalja i promovišući politiku otvorenih vrata", kaže se u saopštenju.

Ivanović se, kako se navodi, posebno osvrnuo na značaj saradnje sa Nacionalnom gardom savezne države Mejn, u okviru Programa državnog partnerstva, uz očekivanje da će se ukupna odbrambena saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti kroz sadržajne zajedničke projekte.

Ističe se da je Rud ukazao na izuzetan uspjeh Crne Gore u sprovođenju neophodnih reformi bezbjednosnog sektora koje su prethodile NATO članstvu.

On je pohvalio aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, te naglasio da će SAD nastaviti da podržavaju dalje procese unapređenja kapaciteta Vojske Crne Gore.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da je Ivanović u razgovaru sa vršiocem dužnosti pomoćnika zamjenika sekretara odbrane za NATO, Endrjuom Vinternicom, naglasio značaj sveobuhvatne podrške SAD-a koja je bila presudna za realizaciju primarnog spoljnopolitičkog cilja naše zemlje – članstva u NATO.

On je istakao da Crna Gora dosljedno slijedi bezbjednosnu politiku Alijanse, te posvećeno pristupa ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva.

"Na sastanku su identifikovani su modaliteti unapređenja odbrambene saradnje dvije zemlje u okviru NATO. Vinternic je naglasio da će SAD nastaviti da podržavaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore u ispunjavanju ciljeva sposobnosti i jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta", navodi se u saopštenju.

Ivanović predvodi delegaciju Ministarstva odbrane u posjeti američkom Sekretarijatu za odbranu - Pentagonu, povodom današnjih, osmih po redu Bilateralnih odbrambenih konsultacija.

Ivanović će sa zamjenicom pomoćnika sekretara za odbrane, Lorom Kuper razgovarati o aktuelnoj i budućoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane.